Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis

Hej, jag har en dotter som är 18 år och hon har haft psoriasis sen hon var 10 år. Det började då i hårbotten och i naglarna, i början var det relativt lindrigt men har med åren spridit sig till öron, armbågar, ben m.m. För ca 6 mån fick hon "dropp-psoriasis" röda prickar på hela magen, armar, ben men läkaren hittade ingen infektion hos henne så hon fick ingen antibiotika utan fick börja "sola" på lasarettet. Kan denna form av psoriasis bryta ut även om man inte haft någon infektion i kroppen? Det har blivit något bättre nu men inte bra, kan det komma tillbaka igen? Sen undrar jag varför hon fick psoriasis, ingen annan i familjen har det? Har hon ärvt det av någon längre tillbaka i släkten? eller ligger det latent hos alla människor och bara bryter ut hos vissa? och varför bryter det ut hos en del som hos min dotter som mår jättedåligt över hur hon ser ut?
Tacksam för svar!

"Guttat" eller droppformad psoriasis är en vanlig variant av psoriasis hos unga. Ofta men inte alls alltid finns det en utlösande infektion. Denna variant av psoriasis kan komma tillbaka utan påvisbar orsak. 2% av befolkningen i Sverige bär på anlaget för psoriasis men det är inte alls alltid man känner till detta anlag som kan finnas längre bakåt i släkten. Man känner till en del utlösande faktorer såsom till exempel infektion men ofta kan man inte påvisa någon speciell orsak till attsjukdomen blossar upp.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!