Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis

Hej, jag har en dotter som är 18 år och hon har haft psoriasis sen hon var 10 år. Det började då i hårbotten och i naglarna, i början var det relativt lindrigt men har med åren spridit sig till öron, armbågar, ben m.m. För ca 6 mån fick hon "dropp-psoriasis" röda prickar på hela magen, armar, ben men läkaren hittade ingen infektion hos henne så hon fick ingen antibiotika utan fick börja "sola" på lasarettet. Kan denna form av psoriasis bryta ut även om man inte haft någon infektion i kroppen? Det har blivit något bättre nu men inte bra, kan det komma tillbaka igen? Sen undrar jag varför hon fick psoriasis, ingen annan i familjen har det? Har hon ärvt det av någon längre tillbaka i släkten? eller ligger det latent hos alla människor och bara bryter ut hos vissa? och varför bryter det ut hos en del som hos min dotter som mår jättedåligt över hur hon ser ut?
Tacksam för svar!

"Guttat" eller droppformad psoriasis är en vanlig variant av psoriasis hos unga. Ofta men inte alls alltid finns det en utlösande infektion. Denna variant av psoriasis kan komma tillbaka utan påvisbar orsak. 2% av befolkningen i Sverige bär på anlaget för psoriasis men det är inte alls alltid man känner till detta anlag som kan finnas längre bakåt i släkten. Man känner till en del utlösande faktorer såsom till exempel infektion men ofta kan man inte påvisa någon speciell orsak till attsjukdomen blossar upp.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: