Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis

Hej!
Jag är 29 år och har ända sedan jag var liten haft problem med återkommande halsfluss. Fick psoriasis i 11-års åldern som man trodde uppkommit av halsfluss. Kan det stämma?

Jag märker att innan jag får ont i halsen får jag fler fläckar på kroppen och även efteråt, när penicillinkuren verkar. Jag har psoriasis på armbågar, knäskålar, i hårbotten, bakom öronen och i hörselgången, och småfläckar här och var på kroppen. På senare år har jag även fått på naglarna och får som små självsprickor som gör jätteont och jag får "öppna" dem och ta bort "flagor" för att dom ska kunna läka ihop.

Tillhör detta sjukdomen? Kan även se att det blir värre av stress och att det ofta även kommer halsfluss eller problem med halsen vid stressade perioder. Har detta något samband? Kan psoriasis och halsfluss hänga ihop?

Man känner mycket väl till sambandet mellan psoriasis och "halsfluss". Om man har anlag för psoriasis, vilket 2% av Sveriges befolkning har, så kan utslagen utlösas av en "halsfluss" det vill säga en halsinfektion orsakad av betastreptokokker grupp A.
Nagelförändringar så som du beskriver med nagelavlossning ute i kanten och förtjockning och uppsplittring av nageln är vanligt vid psoriasis.
Rent vetenskapligt har det varit svårt att påvisa att stress försämrar psoriasis men många hudläkare är nog överens med mig om att stress och andra psykologiska faktorer kan framkalla och försämra psoriasis om anlaget redan finns.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 juli, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: