Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis

Hejsan!

Jag har haft psoriasis sen jag var ungefär 8 år gammal (är nu 21 år ).
Jag har alltid bara haft i hårbotten, möjligtvis någon enstaka fläck på nacken eller i ansiktet. Men nu har det som bara på någon dag, blossat upp och är över hela kroppen. På rygg, på benen (både fram-och-bak), på armar, lite i ansiktet.
Jag har Elocon lösning, vilket jag haft tidigare, men det är riktigt envist denna gången. Det försvinner helt enkelt inte.
Vad kan det bero på att det bara dykt upp på detta viset?
Visst, mycket saker har hänt i livet på sistone, men jag känner mej inte speciellt stressad av det. Kan det bero på det ändå?
Sen tänkte jag fråga om vanlig solarie"sol" kan vara bra?

Tusen tack för svar.
Mvh, Hanna.

Psoriasis går i skov, dvs perioder med förbättring omväxlande med perioder av försämring. Ibland finner man förklaringar, men ibland lever sjukdomen "sitt eget liv". Det som kan försämra psoriasis är infektioner, stress, vissa läkemedel, graviditet och för mycket alkohol. Sen ska man inte heller glömma bort sommarsol, som försämrar ca 5% av psoriatikerna. Solariesolning innehåller i princip bara UVA, dvs långvågigt UV-ljus och detta ger ingen större förbättring av psoriasis. Tål Du sommarsolen har utesolen bättre effekt.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: