Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis

Hejsan!

Jag har haft psoriasis sen jag var ungefär 8 år gammal (är nu 21 år ).
Jag har alltid bara haft i hårbotten, möjligtvis någon enstaka fläck på nacken eller i ansiktet. Men nu har det som bara på någon dag, blossat upp och är över hela kroppen. På rygg, på benen (både fram-och-bak), på armar, lite i ansiktet.
Jag har Elocon lösning, vilket jag haft tidigare, men det är riktigt envist denna gången. Det försvinner helt enkelt inte.
Vad kan det bero på att det bara dykt upp på detta viset?
Visst, mycket saker har hänt i livet på sistone, men jag känner mej inte speciellt stressad av det. Kan det bero på det ändå?
Sen tänkte jag fråga om vanlig solarie"sol" kan vara bra?

Tusen tack för svar.
Mvh, Hanna.

Psoriasis går i skov, dvs perioder med förbättring omväxlande med perioder av försämring. Ibland finner man förklaringar, men ibland lever sjukdomen "sitt eget liv". Det som kan försämra psoriasis är infektioner, stress, vissa läkemedel, graviditet och för mycket alkohol. Sen ska man inte heller glömma bort sommarsol, som försämrar ca 5% av psoriatikerna. Solariesolning innehåller i princip bara UVA, dvs långvågigt UV-ljus och detta ger ingen större förbättring av psoriasis. Tål Du sommarsolen har utesolen bättre effekt.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!