Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis

Hej!
Jag är 16 år, och har haft psoriasis i hårbottnen sen liten. Det kliar hela tiden och det är vita "flingor" på huvudet. Jag har några gånger försökt att ta bort en del, men det blödde efteråt.
Jag har använt mjällshampoo när jag duschar, men det har aldrig hjälpt.
Hur ska jag få bort det?

Att drabbas av psoriasis i hårbotten är vanligt och av alla med psoriasis har just 50% det i hårbotten. Många gånger rekommenderar man att inte "slita bort fjällen" då det kan börja blöda. Bättre att använda, under några nätter, en fet kräm typ Decubal som man smörjer in i hårbotten. Man sover med det över natten, tvättar ur krämen nästa morgon och med kammen, i duschen, lossar man försiktigt "skorporna". Detta har tyvärr ingen läkande effekt. Mjällschampo kan ibland lindra lite, framförallt ifall man har kliande hårbottenpsoriasis. Tjärschampo kan hjälpa bättre, men det kan tyvärr vara svårt att få tag i. Hälsokosten har ibland och PSO (PsoriasisFöreningen i Stockholm) har till försäljning på sina behandlingsanläggningar. Annars det som är effektivast och enklast är att använda en starkare kortisonlösning modell Elocon eller Betnovat, men detta kräver tyvärr läkarrecept. Behöver Du hjälp, är det nog bäst att kontakta Din vårdcentral eller husläkare.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: