Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis

Hej!
Jag är 16 år, och har haft psoriasis i hårbottnen sen liten. Det kliar hela tiden och det är vita "flingor" på huvudet. Jag har några gånger försökt att ta bort en del, men det blödde efteråt.
Jag har använt mjällshampoo när jag duschar, men det har aldrig hjälpt.
Hur ska jag få bort det?

Att drabbas av psoriasis i hårbotten är vanligt och av alla med psoriasis har just 50% det i hårbotten. Många gånger rekommenderar man att inte "slita bort fjällen" då det kan börja blöda. Bättre att använda, under några nätter, en fet kräm typ Decubal som man smörjer in i hårbotten. Man sover med det över natten, tvättar ur krämen nästa morgon och med kammen, i duschen, lossar man försiktigt "skorporna". Detta har tyvärr ingen läkande effekt. Mjällschampo kan ibland lindra lite, framförallt ifall man har kliande hårbottenpsoriasis. Tjärschampo kan hjälpa bättre, men det kan tyvärr vara svårt att få tag i. Hälsokosten har ibland och PSO (PsoriasisFöreningen i Stockholm) har till försäljning på sina behandlingsanläggningar. Annars det som är effektivast och enklast är att använda en starkare kortisonlösning modell Elocon eller Betnovat, men detta kräver tyvärr läkarrecept. Behöver Du hjälp, är det nog bäst att kontakta Din vårdcentral eller husläkare.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!