Ange ditt sökord

Annons:

Protopic

Jag ställde en fråga (ref nr 21706) ang risken att utveckla cancer vid användning av Protopic. Jag fick svaret att teoretiskt finns ökad risk för hudcancer om man kombinerar Protopic med solande. Men jag har på Läkemedelsverkets hemsida under rubriken "Läkemedelsmonografi" " Säkerhetsvärdering" läst följande: "Vid längre behandlingstid än 2 år är risken för lokal immunsuppression (som möjligen kan ge infektioner eller hudtumörer) okänd. Här verkar det inte finnas någon koppling till solande. Hur är det med detta? Jag frågar för min son som en tid använt Protopic.

Hej!
Båda sakerna gäller: Vi vet inte idag hur det lokalt minskade immunförsvaret, kan ge evetuella biverkningar på sikt. Anledningen att vi är mycket uppmärksamma på den teoretiskt ökade risken för hudcancer vid användning av lokalt immunnedsättande medel, är det faktum att patienter som haft immunnedsättande medel i tablettform av andra orsaker, tex efter njurtransplantation, har en ökad risk för hudcancer efter ett antal år. Det gäller särskilt hudcancer som har stark relation till UV-ljus. Med andra ord är risken för solorsakad hudcancer ökad när immunförsvaret är nedsatt. Särskild uppmärksammhet bör man ha vid nya läkemedel till barn, bland annat eftersom barnen har så många år framför sig. Precis som det står på LMVs hemsida, vet vi inget om riskerna på lång sikt men det är en klok försiktighetsåtgärd att inte kombinera med solning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!