Ange ditt sökord

Annons:

Protopic vid graviditet?

Hej.

Jag skrev innan angående mitt eksem (böjveckseksem) och behandling av det under min graviditet. Jag frågade även lite om över att jag är så fruktansvärt torr i huden. Anders svarade att jag kunde prova att även äta omega-3 tabletter. Men de som finns på apoteket rekomenderas att inte ätas av gravida. Finns det olika sorter, några som är ok vid graviditet?

Men min fråga är nu; Jag är ju så otroligt torr i huden och i ansiktet ser det ut som någon har siktat mjöl över mig, och jag är helt rödflammig. Jag smörjer och smörjer men det hjälper inte. Det kliar och stramar hela tiden. Jättejobbigt. Såg att jag har en salva hemma som heter Protopic 0,03%.
Kan jag använda den nu när jag är gravid i 15v? Är lite orolig för om det är farligt.
Men jag undrar också var det är för speciellt med denna salvan. Är den mildare än kortisonsalva eftersom man ska ha den i ansiktet?

Taksam för svar.
Hälsningar, Linda 27 år

Hej!
Rådgivning om mediciner vid graviditet bör ges i det individuella fallet från den läkare som skrivit ut medicinen. Protopic har varningstext mot användning vid graviditet, liksom många nyare mediciner. Detta betyder i första hand att vi ännu saknar erfarenhet för att bedöma om det kan vara farligt med användning under graviditet, och då låter man helst bli.
Du bör inte på eget bevåg använda protopic under graviditeten, och det låter ju ändå som om du verkligen behöver diskutera med en hudspecialist efersom du är så mycket sämre i huden!
Protopic (tacrolimus) saknar kortisonets biverkningar och är en mycket effektiv, ny salva mot eksem. Den är dock fortfarande andrahandsval om inte kortisonsalvor fungerar.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!