Ange ditt sökord

Annons:

Protopic och vitiliogo

Efter att läst lite på en av internets största supportsajter för vitiliogsjuka (kanske den enda?), så visar det sig att ett medel som kallas för Protopic gett många ett positiv (ibland väldigt)resultat. Givetvis blir jag då nyfiken på detta. Känner du till preparatet? Finns det att köpa i Sverige?

Svar till signaturen Ash
Protopic är en helt ny typ av lokal immunomodulerande behandling som finns som registrerat läkemedel i Sverige ( och övriga EU) sedan mars i år. Den kemiska substansen heter tacrolimus och finns som salva i två styrkor.(0,1 % för vuxna och 0,03% för barn). Indikation är behandling av måttligt till svårt atopiskt eksem där annan behandling inte fungerat. I de studier som gjorts har rapporterats mycket god behandlingseffekt av atopiskt eksem och min egen begränsade erfarehet är ochså mycket positiv.Vad gäller behandling vid vitiligo finns bara två fall-rapporter från USA där viss effekt påvisats utan att man jämfört med någon kontrollgrupp. Det är alltså ännu alldeles för tidigt att säga något om effekt vid vitiligo men de närmaste åren kommer nog flera studier att göras både på vitiligo och andra svårbehandlade hudsjukdomar, och det är en mycket spännande utveckling.Flera liknande produkter är också under prövning och kommer snart ut som läkemedel.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 19 juni, 2002 Publicerad: 19 juni, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: