Ange ditt sökord

Annons:

Protopic

Är det så att protopic nedsätter immunförsvaret? Vad påverkas man av?
Ska man bara använda i ansiktet? Min son har atopisk eksem, vi håller på prova protopic men har inte så mycket information om detta.

Protopic har nu funnits på den svenska marknaden i några år och är ett behandlingsalternativ till kortisonkrämer. Protopic är en salvberedning av produkten Prograf, som används i tablettform efter levertransplantationer. Den har en kraftig immunhämmande effekt, och behövs efter en transplantation (och används tillsammans med kortisontabletter). Med många immunhämmande läkemedel finns den teoretiska risken att den hämmar immunsystemet på ett negativt sätt, dvs att man teoretiskt kan öka risken för infektioner och malignitet (cancer). Denna riskökning har man sett med ett likartat preparat (Sandimmun) när det givits till psoriatiker som getts mycket ljusbehandling, och sen utvecklad hudcancer. Utifrån djurförsök tror man att en likartad riskökning finns för Protopic ifall man kombinerar det med solning. Det är därför det rekommenderas att man inte bör använda det i ansiktet under sommaren vid solning.
Protopic är ett bra preparat om det används på rätt sätt, men det ska inte användas bara för att man inte tycker sig våga använda en svag, receptfri kortisonkräm. Användningen ska vara utifrån en medicinsk bedömning och inte för hela kroppen. Är alternativet för sonen att behöva använda t.ex kortisontabletter mot sitt svåra eksem i ansiktet, skulle jag rekommendera Protopicsalvan. Skulle dock rekommendera ordentlig diskussion med läkaren som skrivit ut preparatet.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!