Ange ditt sökord

Annons:

Protopic

Jag har på internet hittat information om att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA slagit larm om att salvorna Protopic och Elidel kan ge ökad risk för cancer och att dessa salvor bara ska användas när all annan behandling misslyckats och då under begränsad tid. Artiklarna var införda i kvällspressen i mars 2005. Hur är det - finns det ökad risk för cancer av dessa salvor? Min son som är 22 år har en tid använt Protopic och därför undrar jag hur det är.

Protopic och Elidel har en lokal immunhämmande effekt. Solen är den största boven som riskfaktor för att utveckla hudcancer i form av Skivepitelcancer och Basaliom. Utifrån mössförsök (musen visserligen ett nattlevande djur) på möss utan päls som dessutom solades, såg man att man utvecklade mer och tidigare hudcancer ifall mössen dessutom smörjdes med Protopic. Det finns inga människodata, men teoretiskt finns en ökad risk för hudcancerutveckling om man kombinerar Protopic & Elidel med solning, vilket naturligtvis INTE ska göras. Det är därför man rekommenderar att göra uppehåll under sommarmånaderna.
Man måste dock göra en risk-nytta analys av sin behandling. Av de som har eksembesvär i ansiktet tror vi att det är bättre att använda Protopic eller Elidel, än att hela tiden behöva använda starka kortisonsalvor eller kortisontabletter för att hålla sina hudbesvär under kontroll.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!