Ange ditt sökord

Annons:

Propyless i håret?

Hej,

Jag har sedan flera år besvär med vad jag först trodde var mjäll. Ibland, speciellt efter att jag tvättat håret (även med mjällshampo) bildas MASSOR av vita dammliknande partiklar i håret. Det kliar också i varierande grad.
Efter att ha genomgått en roaccutankur (med mycket lyckat resultat) har problemet blivit värre, så jag gissar att orsaken kanske snarare är att hårbotten helt enkelt är torr, precis som resten av huden blev under roa-behandlingen.
Jag har en tid provat att smörja in hårbotten med propyless på kvällen, och det verkar faktiskt som om det hjälper, men det är väldigt opraktiskt och kladdigt.

Min fråga är alltså:
Kan hårbotten helt enkelt bara vara torr, utan att det är de olika typer av exem/psoriasis som i de flesta övriga svar? (att döma av tidigare frågor verkar det ovanligt)

Finns det någon mer praktisk lösning än att kladda med propyless i håret?

Hej!
Visst kan hårbotten bli torr, särskilt i samband med Roaccutanbehandling då hela hudens talgkörtlar praktiskt taget slås ut. I vanliga fall och vid normal hårväxt, så är det ganska ovanligt att hårbotten blir torr. Detta beror på flera faktorer: Det finns många talgkörtlar vid hårstråna som återfettar hud och hår, hårbotten slits och nöts inte lika mycket med många tvättningar per dag (jämför tex med händernas hud), och skyddas från väder och vind av håret. Att smörja in med Propyless kan ha haft återfuktande effekt efter Roaccutanbehandlingen (men det är troligt att normal talgproduktion ganska snabbt gör samma sak). Det kan också vara så att du i själva verket genomfört behandling mot mjäll, eftersom propylenglykolet i Prolyless är effektivt mot jästsvamp i hårbotten. Jästsvamp anses vara en bidragande faktor vid mjäll (seborre). Seborre är en lindrigare form av seborroiskt eksem.
Du kan säkert sluta med Propyless i hårbotten!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: