Ange ditt sökord

Annons:

Propyless i håret?

Hej,

Jag har sedan flera år besvär med vad jag först trodde var mjäll. Ibland, speciellt efter att jag tvättat håret (även med mjällshampo) bildas MASSOR av vita dammliknande partiklar i håret. Det kliar också i varierande grad.
Efter att ha genomgått en roaccutankur (med mycket lyckat resultat) har problemet blivit värre, så jag gissar att orsaken kanske snarare är att hårbotten helt enkelt är torr, precis som resten av huden blev under roa-behandlingen.
Jag har en tid provat att smörja in hårbotten med propyless på kvällen, och det verkar faktiskt som om det hjälper, men det är väldigt opraktiskt och kladdigt.

Min fråga är alltså:
Kan hårbotten helt enkelt bara vara torr, utan att det är de olika typer av exem/psoriasis som i de flesta övriga svar? (att döma av tidigare frågor verkar det ovanligt)

Finns det någon mer praktisk lösning än att kladda med propyless i håret?

Hej!
Visst kan hårbotten bli torr, särskilt i samband med Roaccutanbehandling då hela hudens talgkörtlar praktiskt taget slås ut. I vanliga fall och vid normal hårväxt, så är det ganska ovanligt att hårbotten blir torr. Detta beror på flera faktorer: Det finns många talgkörtlar vid hårstråna som återfettar hud och hår, hårbotten slits och nöts inte lika mycket med många tvättningar per dag (jämför tex med händernas hud), och skyddas från väder och vind av håret. Att smörja in med Propyless kan ha haft återfuktande effekt efter Roaccutanbehandlingen (men det är troligt att normal talgproduktion ganska snabbt gör samma sak). Det kan också vara så att du i själva verket genomfört behandling mot mjäll, eftersom propylenglykolet i Prolyless är effektivt mot jästsvamp i hårbotten. Jästsvamp anses vara en bidragande faktor vid mjäll (seborre). Seborre är en lindrigare form av seborroiskt eksem.
Du kan säkert sluta med Propyless i hårbotten!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!