Ange ditt sökord

Annons:

Problemhy

Hej! Har sedan flera år tillbaka (är idag 19) haft problem med hyn, endast i ansiktet. Har i övrigt väldigt fin hy. Har därför använt mig av en mängd olika preparat, och börjar bli rädd för att jag för alltid förstört min hy med alla dessa krämer. (Dalacin, differin, stioxyl etc.) Har på senare tid blivit alltmer känslig mot ex. sol (OBS! ENDAST i ansiktet). Har läst om rosacea och mina problem påminner mycket om detta. Har dock alltid haft röda kinder och röd näsa vid ex. kyla/värme, ändå sedan barnsben. Tycker dock det blivit värre. Samtidigt äter jag nu tetralysal för finnarna och eftersom det ska hjälpa rosacea, och jag tycker att problemen ökat, så borde det inte vara det, eller?

Jag har den senaste veckan också börjat fått små ilskna, röda kvisslor på kinderna, som jag ofta får på sommaren (antar att det är vad man kallar mallorca-akne). Vad kan man göra mot detta? Angående finnarna så blir det väldigt mycket sämre vid mens, så jag antar att det till viss del är hormonrubbningar. Eftersom jag precis haft mens, så kan kanske även kvisslorna bero på detta. Är Diane en bra lösning?

Hoppas ni inte anser att det är för lång och jobbig fråga.
Tack på förhand!

Hej! Det är svårt att ställa diagnos på din beskrivning, som visserligen passar på rosacea men det är inte så vanligt före 25årsåldern. Den nytillkomna solkänsligheten bör kanske också bedömas helst av hudspecialist.
Acnepreparat når bara överhuden, och den förnyas helt på ca 6 veckor så någon risk för permanent skada av acnepreparat finns ej (om du inte blivit kontaktallergisk och det är inte så vanligt för de preparat du nämner).
Diane kan vara en lösniong för den som har acne och ändå tänker äta p-piller. Diskutera frågan med en läkare, i första hand hudspecialist!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 april, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: