Ange ditt sökord

Annons:

Problem med läpparna

Hej!
Jag har ett besvär med läpparna som jag har dragits med väldigt länge, ca 5 år. Problemet är att läpparna blir väldigt torra och efter ca 1-3 veckor så faller huden av av sig självt, särskilt i samband med en duschning. När huden har fallit av så läker läpparna och blir "normala" i ca en vecka, men snart så växer sig huden tjock och torr och så fort den kommer i kontakt med väta så blir den vit. Och så upprepas detta om och om igen. Cerat och vaselin fungerar inte. Jag var först till husläkaren och efter att han hittade impetigo vid ett odlingsprov fick jag receptbelagd medicin för det, men det botade inte mina besvär. Jag blev sen remitterad till en hudläkare, han gjorde odlingsprov också men hittade inget, han ordinerade först vaselin (fast jag visste att det inte skulle fungera) och sen ordinerade han en hydrokortisonsalva, eftersom han misstänkte eksem. Inget tycks hjälpa. Jag har provat kurerara mig själv lite med t.ex. munsårssalva som Herstat och Vectavir, och dom tycks hämma utbrotten lite. Jag känner mig väldigt frustrerad eftersom det är jobbigt socialt, och ingen vet vad det är och hur man botar det.

Tack på förhand för ett svar, även om det inte innehåller lösningen.

Hej!
Eftersom du redan varit hos en hudspecialist och fått en behandling men den inte hjälpte, så är det naturliga svaret att du bör söka dig tillbaka dit och rapportera att du inte blev bra och att du behöver mer hjälp! De allra flesta läkare vill gärna ha den sortens återkoppling. Läppeksem kan bero på tex kontaktallergi ch det kan man testas för. Det låter också som om du fått ganska försiktig behandling, det finns ännu effektivare (starkare) preparat.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: