Ange ditt sökord

Annons:

Problem med håret

Hej. Jag är en kille på 28 år som i över ett års tid har haft en hel del problem med håret. Jag har under den tiden tappat extra mycket hår och samtidigt haft problem med hårbotten som har varit mycket torr, flagig och irriterad på vissa ställen. Framförallt i bakhuvudet precis vid min virvel , i nacken, vid hårets början i pannan och även i ögonbrynen. Detta låter ju precis som mjälleksem efter att ha läst tidigare frågor och svar. Jag har använt Fungoral i ung. 2 mån. tid och då försvann irritationen och flagorna men det kan fortfaranda klia ordentligt ibland. Vad jag inte hade lagt märke till förrän häromdan är att det står i fungorals beskrivning att en vanlig biverkning är håravfall, vilket jag som sagt har märkt av en hel del, särskilt efter användandet av fungoral. Nu efter att jag slutat använda det så tappar jag inte lika mycket hår längre. Vad jag undrar är om ni vet något om håret man tappar under användningen, om det är hår som kommer komma tillbaks eller inte? Jag är orolig nog över mitt håravfall som det är och det skulle vara bra att veta. Jag läste även i en annan fråga om en kille som hade problem med klåda i (som han kallade det) "häcken", vilket jag också har och har haft ett tag nu, redan innan problemen med håret började. Han hade också problem med håret. I svaret till den frågan så stod det också något om seborroiskt eksem så det verkar ju hänga ihop. Vad ska jag ta mig till, jag orkar inte ha det så här längre.

Hej!
Det låter som seborroiskt eksem. Fungoral är bra behandling men inte tillräcklig i ditt fall. Håret kommer tillbaka. Till ansiktet och i analregionen kan du behandla med cortimyk kräm (receptfri på Apoteket, hydrokortison) morgon och kväll en vecka, en gång dagligen en vecka. Kan upprepas efter upphåll i några veckor. Ofta räcker det, ibland kan starkare behandling behövas. Till hårbotten är det oftast enklast och bäst att behandla med en lite starkare kortisonlösning som innehåller propylenglykol, tex Elocon lösning. Efersom den tillhör de starkare kortisonlösningarna, mäste man ha den på recept och det kan husläkaren tex, hjälpa till med.
FN

Läs mer om propylenglykol - "Propylenglykol i mjukgörande hudprodukter" författad av Docent Jan Faergemann - på www.propyless.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: