Ange ditt sökord

Annons:

Problem med acne/mjälleksem – vad är det för fel?

Hej. Jag är en 21 årig kille. Under mina 5 senaste år har jag haft stora problem med akne plus att jag har mjälleksem i ansiktet (även i hårbotten). Men för två år sedan gjorde jag lumpen, vilket gjorde min ansiktshy helt “perfekt”, hade inte en enda finne, samt att mjälleksemen bara märktes av under 2 dagar på 10 månader. Mina problem var alltså borta! När jag muckat från lumpen började mina besvär komma tillbaka. För att i nuläget vara fruktansvärt besvärande. Jag har också märkt av att jag fått sämre andedräkt samt att jag fått en ökad produktion av öronvax och “snor”. Samt att jag tappar hår (särskilt ögonbryn) mycket mer än jag gjorde i lumpen.

Jag har besökt hudläkare vid ett antal tillfällen där jag fått olika receptbelagda läkemedel för min hy utskriven (ingenting har hjälpt). Har även gjort ett så kallat pricktest för att kolla om jag var allergisk mot nånting, vilket jag inte var. Har också lämnat blodprov och urinprov men inga “fel” uptäcktes på dessa provet.

Min fråga är: Vad är mitt problem?

Hej!
Du har varit med om omfattande utredningar utan att det kunnat förklara din acne eller mjälleksem. Båda är vanliga hos män i din ålder, och brukar gradvis avta med åren. Det låter som att du själv resonerat som att det kan vara omgivningen som ligger bakom besvären, eftersom du fann att lumpen gjorde din ansiktshy perfekt. Kanske det kan hjälpa dig att komma någon vart om du analyserar vad som skiljer din tillvaro nu mot hur den var i "lumpen". Stress är ofta inblandat som en av många faktorer vid olika hudproblem. Kanske du kan hitta något att förändra i ditt levnadssätt?
Under tiden bör du be läkare om hjälp för acne och seborroiskt eksem, ibland får man pröva något/några medel innan man hittar rätt.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 5 november, 2003 Publicerad: 5 november, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: