Ange ditt sökord

Annons:

Prickar på tungan!

Hej, sen en tid tillbaka får jag med jämna mellanrum runda eller ovalformade prickar på tungan. Dem kanske är 1 cm i diameter. De kommer nästan alltid på olika ställen, och försvinner efter ca 1,5 vecka. I samband med prickarna får jag dålig andededräkt! Det känns bara en liten irritation när prickarna eller "såren" uppstår. Vad kan det vara?

Detta är sannolikt ett fenomen som kallas lingua geografica. Tungans slemhinna kan se ut som en oregelbunden "karta" med ljusa omväxlande med mörka områden. Orsaken är okänd. Det är helt ofarligt men kan kännas obehagligt. Ingen effektiv behandling finns.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 april, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Varför blev jag röd på benen?

Jag använde ett hårborttagningsmedel på benen igår, men jag blev rödflammig och det sved ganska länge. Varför blev det så? Känner mig jätteorolig att det ska hända igen.

Hud & Hår

Lusmedel vid känslig hårbotten

Nu verkar det vara många barn i skolan som har löss och jag undrar vad jag ska tänka på om jag skulle behöva köpa medel till barnen? Kan man behandla förebyggande? Min son har känslig hårbotten.

Hud & Hår

Tips för torra händer?

Nu är vintern på ingång och jag får så mycket besvär med torra och spruckna händer. Jag tycker ändå att jag är flitig på det här med att smörja in mig, men handspriten gör det inte heller mycket bättre. Nu har jag även börjat få problem med fnasiga nagelband som spricker. Har du någon nagelbandsolja som du rekommenderar?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: