Ange ditt sökord

Annons:

Prednisolon, hudbristningar och akne

Hej!
På sistone har jag inom ngn månads tid fått hudbristningar på lårens framsidor, insidor samt på ena överarmens insida.
Jag tar sedan 2 år tillbaka kortison (Prednisolon) i doser mellan 5-10 mg/dag, då jag har psoriasisartrit (dock med minimal psoriasis) och övriga mediciner inte håller tillbaka ledinflammationerna. Visserligen har jag gått upp i vikt under dessa 2 åren, men det handlar om 3 kg på sin höjd och en långsam viktökning. Jag är ung (22), och har visserligen ganska tunn och ljus hud av naturen, men har aldrig tidigare haft hudbristningar.Har även märkt att jag får finnar av kortisonet, något som jag heller aldrig haft, inte ens i puberteten.
Kan man få hudbristningar och akne av så pass låg dos kortison? Aknen blir bättre såfort jag tar mindre än 5 mg/vecka.
Tack på förhand.
PS.Övriga mediciner jag tar är 20 mg metotrexat/vecka. Jag har även fått 4 infusioner Remicade.

Svar till signaturen Anni
Hudbristningar och acne kan man få vid längre tids behandling med kortison in denna förhållandevis låga dos. Remicade är ju ett nytt lovande preparat för besvärlig ledsjukdom, kanske kan den hjälpa så pass att du snart kan sluta med kortisonet. Någon annan behandling mot dessa biverkningar finns tyvärr inte.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 21 juli, 2002 Publicerad: 21 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: