Ange ditt sökord

Annons:

PPP – svullna fotleder

Hej!
Jag är en tjej på 31, som fick diagnosen PPP då jag var 25. Jag har det i båda händer och fotsulor. Först vill jag påpeka att PPP faktiskt kan sitta andra ställen än just "palmo" och "plantaris"! Jag har haft sjukdomen så länge, att den har börjat sprida sig upp på mina anklar, uppåt handlederna, nagelbanden är drabbade, för att inte säga mina tår! Det känns väldigt frustrerande att vara 31 och vara så gångbesvärad utav en rätt så banal sjukdom! Jag har en så extrem klåda ibland, att jag sitter och överväger om jag själv ska försöka skära eller bränna bort huden!!! Huden under fötterna spricker så jag inte kan gå. Kommer ingenstans 5 av veckans 7 dagar! Den enda hjälp jag har fått är dermovat+plattor som satt kvar i 2 timmar. 500 kr för 10 plattor har jag inte råd med, inte om de inte sitter längre än så! Senast betnovat, men inget av dessa hjälper.
Nu till min fråga: Jag har börjat få SÅ ont i mina fotleder, de är stela, ömma och till tider svullna. Har detta något samband med PPP?
Skulle sjukdomen förresten gå att "lösa" om man utförde en hudtransplantation?
Mvh

Hej!
Din PPP har brett ut sig på ett sätt som kan stämma med så kallad acropustulos eller Hallopeau efter den dermatolog som först beskrev tillståndet. Du behöver tydligen mer effektiv behandling, och bedömning av både hudspecialist och reumatolog. Vid vissa kliniker har man samarbetsronder där båe reumatolog och hudläkare tillsammans bedömer vilken behandling som är bäst. I första hand tänker man på A-vitaminsyra i tablettform, sk Tigason. Man kan även behandla med immunnedsättande medel tex Metothrexate, under aktiv sjukdomsperiod. Det är lätt att förstå din frustration över den dyra och ganska ineffektiva behandling du fått. Stå på dig och gå tillbaka.
Det finns en del rapporter från senare år om forskning angående vad som händer om man kiurgiskt tar bort psoriasisfläcken, med kniv eller laser. Dessa försäk visar ofta bra resultat, dvs att det inte kommer tillbaka psoriasis på det behandlade stället. I de flesta fall av psoriasis, tex ditt, är det inte praktiskt möjligt att göra något kirurgiskt dels på grund av den stora utbredningen och dels på grund av de platser där det sitter hos dig.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: