Ange ditt sökord

Annons:

PPP – svullna fotleder

Hej!
Jag är en tjej på 31, som fick diagnosen PPP då jag var 25. Jag har det i båda händer och fotsulor. Först vill jag påpeka att PPP faktiskt kan sitta andra ställen än just "palmo" och "plantaris"! Jag har haft sjukdomen så länge, att den har börjat sprida sig upp på mina anklar, uppåt handlederna, nagelbanden är drabbade, för att inte säga mina tår! Det känns väldigt frustrerande att vara 31 och vara så gångbesvärad utav en rätt så banal sjukdom! Jag har en så extrem klåda ibland, att jag sitter och överväger om jag själv ska försöka skära eller bränna bort huden!!! Huden under fötterna spricker så jag inte kan gå. Kommer ingenstans 5 av veckans 7 dagar! Den enda hjälp jag har fått är dermovat+plattor som satt kvar i 2 timmar. 500 kr för 10 plattor har jag inte råd med, inte om de inte sitter längre än så! Senast betnovat, men inget av dessa hjälper.
Nu till min fråga: Jag har börjat få SÅ ont i mina fotleder, de är stela, ömma och till tider svullna. Har detta något samband med PPP?
Skulle sjukdomen förresten gå att "lösa" om man utförde en hudtransplantation?
Mvh

Hej!
Din PPP har brett ut sig på ett sätt som kan stämma med så kallad acropustulos eller Hallopeau efter den dermatolog som först beskrev tillståndet. Du behöver tydligen mer effektiv behandling, och bedömning av både hudspecialist och reumatolog. Vid vissa kliniker har man samarbetsronder där båe reumatolog och hudläkare tillsammans bedömer vilken behandling som är bäst. I första hand tänker man på A-vitaminsyra i tablettform, sk Tigason. Man kan även behandla med immunnedsättande medel tex Metothrexate, under aktiv sjukdomsperiod. Det är lätt att förstå din frustration över den dyra och ganska ineffektiva behandling du fått. Stå på dig och gå tillbaka.
Det finns en del rapporter från senare år om forskning angående vad som händer om man kiurgiskt tar bort psoriasisfläcken, med kniv eller laser. Dessa försäk visar ofta bra resultat, dvs att det inte kommer tillbaka psoriasis på det behandlade stället. I de flesta fall av psoriasis, tex ditt, är det inte praktiskt möjligt att göra något kirurgiskt dels på grund av den stora utbredningen och dels på grund av de platser där det sitter hos dig.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!