Ange ditt sökord

Annons:

PPP och/eller soleksem?

Jag besväras varje sommar av blåsor på händer och under fotsulorna och har fått diagnosen PPP av en läkare. Jag har en fundering och undrar om det stämmer: Blåsorna uppkommer oftast under sommarsemestern (vid solbad) och jag har sedan flera år besvär med soleksem. Kan solstrålningen på fotsolurna och händerna provocera fram en PPP attack pga min solkänslighet? Om ja, skulle det då hjälpa om jag smorde in dessa kroppsdelar med solskyddskräm? Jag undrar även hur en UV-behandling av PPP då skulle gå till - det verkar ju förvärra mer än lindra?

Soleksem är visserligen vanligt och drabbar ca 15-20% av den svenska befolkningen, och sitter vanligast i ansikte och bringa. Har aldrig hört om besvär av detta i hand- och/eller fotsulor. Det viktigaste är att ta det försiktigt med solen och succesivt härda sig mot solen.
Psoriasis kan vara solförsämrat, vilket svarar för ca 5% av psoriatiker. Har dock inte hört att detta gäller PPP. En del PPP-patienter blir dock sämre sommartid, med de jag haft skyller mer på värmen och att det blir "svettigt i skorna" som en försämrande faktor. Ingen äkta solkänslighet. Skulle Du dock märka att Du blir sämre i en vanlig psoriasis på kroppen av sommarsolen, skulle jag avstå från UV-behandling, annars kan det vara värt att pröva.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 maj, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!