Ange ditt sökord

Annons:

Pormaskar – vad ska jag göra?

Hej!
Jag har inte så mycket problem med acne så det kan jag råda bot på, däremot har jag fruktansvärt mycket pormaskar på min näsa och ibland även runt munnen.
Kan man behandla detta? Det är väldigt irriterande att ha en näsa som ser ut som ett månlandskap fyllt med kratrar. Vissa säger att man ska klämma ut pormaskar, men jag tvekar på det.
Vad ska jag göra?
Vill inte se ut såhär mer.

Svar till signaturen pormask.
"Pormask" är ju talgkörtelns mynning på hudytan, den mörka pricken är oxiderat pigment och resten är talg och avlagrade hudceller som bildat en "plugg" som blir som en mask när man klämmer. Anledningen att man inte ska klämma på pormaskar är att risken är stor att själva gången skadas och man får en inflammation kring denna. Själva utförsgången finns ju kvar och "pormasken" återbildas inom något dygn. Man kan däremot med olika lokalbehandlingsmedel mot acne till exempel A-vitaminsyra, minska "pluggen" i utförsgången och "pormasken" minskar då påtagligt i storlek.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 20 oktober, 2001 Publicerad: 20 oktober, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: