Ange ditt sökord

Annons:

Pollen

Hur visar sig pollenallergi?
Kliar det i ögonen då? Och man är röd och eksemig runt dem?
Kan man ha det när man är 4 1/2 år eller är det för tidigt, är det ngt. annat?
Har även eksem på andra delar av kroppen, knottrig och kliig i nacke och hals m.m?

Gjort blodprov för ca 1,5 år sedan och visade då inget resultat – lite på gräs men inget som var ngt. enligt hud. Är dessa tester tillförlitliga eller är det ngt. man ska göra igen efter ett par år?

En annan fråga: om man är allergisk mot ngt. och inte vet det är det FARLIGT att man utsätts för det eller är det "bara" jobbigt och det underlättar om man vet det?

TACK

Hej!
Pollenallergi visar sig oftast med besvär från slemhinnorna: röda ögon, rinnande näsa nysningar etc. Även astma kan förekomma. Om du haft ett prov som visar allergi för gräs, kan det ju också ge slemhinnesymtom. Däremot eksem, runt ögonen och på andra delar av kroppen, är inte symtom på pollenallergi (även om de som har eksemet ofta också är pollenallergiska med symtom som ovan beskrivits).
Om eksemet är ditt huvudsakliga problem så har du alltså inte så mycket nytta av blodprover.
Ja det kan vara farligt att utsättas för vissa allergen, nötter är ett bra exempel, även om det är ovanligt så kan man få väldigt kraftiga symtom just av astma och blodtrycksfall om man äter nötter fast man är nötallergisk.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: