Ange ditt sökord

Annons:

Plitor och smultronmärken

Hej
Jag undrar två saker. Det första är att jag ibland får plitor i ansiktet. Jag undrar om det kan vara något jag inte tål eller om det kan vara en sorts finnar. De varken kliar eller gör ont. Jag provade att tvätta ansiktet med clerasil och då har de lagt sig lite. Är det något man kan göra så att de försvinner?

Sen är det den andra frågan. Jag har röda fläckar inte stora men många små. Jag har varit hos läkare och de säger att de är så kallade smultronfläckar. Jag har varit hos hudkliniken och de skulle prova att ta bort den största, som sitter vid bröstet, med laser men det funkade inte och den har inte blivit större. Nu undrar jag om de är farliga eller inte. Och om det finns något man kan göra?

Plitor är ofta akne. Behandlingen vid akne har utförligt belysts på denna hemsida. Se tidigare svar på sökord akne. Smultronfläckar är sannolikt detsamma som så kallade sherry-hemangiom, små helt ofarliga kärlnystan i huden som ses hos vuxna ofta på bröst och rygg. Inte att förväxla med så kallade smultronmärken som är medfödda kärlförändringar hos barn som oftast försvinner spontant under barndomen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: