Ange ditt sökord

Annons:

Platta vårtor

Hej! När jag var hos hudläkaren häromdan frågade jag om min hy, särskilt på pannan. Jag har haft en hel del problem med hyn; finnar, pormaskar och någon slags utslag (ingen doktor visste riktigt vad det var men de pratade om streptokocker och herpes). Men under det senaste året har jag fårr fula knottror i pannan. Jag har trott att det var ärr från akne. men hon sa direkt att det var vårtor. VÅRTOR? blev min reaktion. Ja, planne vårtor, (platta vårtor). Hon sa att det inte finns nåt botemedel eftersom det är ett virus men hon skrev ut aberela som jag ska ta efter sommaren. Det känns inte bra alls och jag har nog komplex för min kropp som den är! Finns det verkligen inget man kan göra för att får bort dem? Naturmedel, Tee tree oil, slipa? Jag vill inte ha vårtor i pannan för resten av mitt liv! Tack.

Plana vårtor (verruca plana) orsakas av ett virus precis som vanliga vårtor (verruca vulgaris). Ofta försvinner vårtan av sig själv så småningom men plana vårtor är svårare att bli av med än vanliga vårtor. Aberela är den behandling man brukar erbjuda i första hand. Det är ju viktigt att inte genom behandling skada huden så att ärr uppstår för något som försvinner av sig självt. Det finns ingen dokumentation som visar att naturmedel tar bort vårtor. Jag tycker du skall pröva Aberela till hösten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: