Ange ditt sökord

Annons:

Plötslig torr hud som flagar av

Hej!

För en månad sedan kände jag att mina fingertoppar blev hårda och mindre känsliga, som de brukade bli efter att jag spelat gitarr intensivt. Men efter ett tag började det yttrsta hudlagret att flaga av. Sedan blev själva fingrarna torra, medan jag fick mindre(rätt obetydliga, men jag nämner dem) förhårdnader längre ner i handen. Nu är alla fingrarna torra medan fingertopparna börjar få "sprickmönster", där ett par har spruckit. De hårda hudpunkterna i handen har börjat flaga pga död hud. Jag har varit hos en vanlig husläker som skrev ut Fenuril, utan att kunna peka på en specifik orsak på varför min hud reagerar som den gör. Jag har lätt för att få torra händer, men då av någon anledning som att diska och arbeta mycket i torra miljöer. Den miljön som jag är i nu har varit oförändrad i hela mitt liv, så därför känns det HELT fel att jag helt från klar himmel skall få detta problem. I normala omständigheter har jag aldrig problem med torra händer alla tider på året. Även mina fötter har nu fått samma sympton. Jag får fila dem länge för att det döda hudlagret skall försvinna.

Finns det någon annan lösning än kräm? Jag känner att uttorkningen börjar längst in i huden och att smörja på en massa utanpå inte har någon riktig inverkan på orsaken till torrheten, bara tar bort symptomen lite. Huden är lite mjukare pga krämen, men fingertopparna har fortfarande samma sprickmönster och dåliga känsel pga konstig tjock hud.

Tack för svar.

Vintern brukar normalt sett vara en svår påfrestning för huden pga torrare omgivning med låg luftfuktighet och även kylan i sig. Så som Du beskriver Dina hudbesvär kan huden reagera efter en toxisk påverkan med mer ett ilsket eksem som arbete med murbruk/cement, starka lösningsmedel mm. Ett enstaka tillfälle kan torka ut huden och ge en skada som det tar ett längre tag för huden att reparera. Försök tänka baklänges ifall det är nåt Du kommer på.
Att försöka återställa huden har det mest forskats på att försöka återställa med nya hudfetter via kräm/salva. Dels kan man med en fet salva eller plastfolie hämma hudens vattenavdunstning, vilket ger en känsla av att huden blir mjukare (på samma sätt som badning). Annars försöker man tillföra fetter och/eller fuktighetsbevarande ämnen som på sikt ska kunna återuppbygga huden och den normala hudbarriären. Det finns många olika sorters krämer, och vill Du ha en fetare kräm kan Repair från Apoteket vara ett bra val.
Att tillföra "nyttiga" fetter via munnen har även diskuterats och det finns studier på böjveckseksem som behandlats med olja av jättenattljusolja (modell Preglandin) och Omega-3 vid behandling av psoriasis. För att få lite effekt måste Du i så fall äta höga doser uppåt 6-8 kapslar/dag. Det är nog enklare och billigare att ta fetterna via kräm.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!