Ange ditt sökord

Annons:

Plöslig klåda, men förbättring av eksemet

Står inför en jobbig situation, och jag har aldrig läst eller hört talas om någon med samma problem.
Har i ett halvår haft torra,röda, mycket fjällande eksem i ansiktet och jag har misstänkt att det är seborroriskt eksem (trodde min läkare också), men det har aldrig kliat särskilt mycket, förutom då och då.
Brukar behandla det med enbart Propyless, och symtomen går då upp och ner, ibland bättre, ibland sämre.
Nu har jag i vecka testat några produkter från Mary Kay, och min hud har aldrig varit lika len, mjuk och fin. Men problemet är att det kliar mer nu än det någonsin gjort!
Fattar ingenting, och vill inte sluta använda det heller för det hjälper verkligen mot det torra.
Borde jag testa något klådstillande såsom tabletter?
Är det egentligen kanske ett eksem pga allergi?
Har länge haft problem med rinnande, irriterade ögon, snuva och nässelutslag då och då.
Hjälp?

Hej!
De symptom du nämner i slutet kan vara atopiska, dvs "hösnuva", som ju ofta är kopplat till eksem eller iallafall en torr och lätt kliande "känslig" hud. Dina symptom behöver inte bero på allergi, särskilt eftersom du nämner att det inte längre syns något på huden. Seborroiskt eksem kliar oftast inte särskilt mycket, och kan också stämma med det du beskriver. Preparatet du nämner är inte ett läkemedel och kan inte bedömas ur effektivitets- eller säkerhetssynpunkt av oss. Eftersom du nu kan konstatera att du blir bättre men inte helt bra av en mjukgörande kräm, kanske du ska pröva någon annan sådan, du kan välja bland flera i Apotekets sortiment. En tanke kan också vara att du är en "stinger". "Stinging" är ett fenomen som studerats på senare år vid olika ansiktsdermatoser tex rosacea. Det utgörs av att det sticker och bränner i huden hos vissa personer av olika yttre påverkan, tex vissa krämer, upphettning etc. Man vet inte riktigt vad detta betyder, men det anses ha med hudens nervändar att göra och kan alltså vara kopplat till stress.
MVH
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: