Ange ditt sökord

Annons:

Pityriasis versikolor?

Hej!
Jag har bott i Californien i snart 2 år och ska åka hem om ett par månader. För ett par månader sedan fick jag några torra ljusa fläckar på ena överarmen som senare började sprida ut sig, flyta ihop, smälta samman kanske man skulle kunna säga och syntes speciellt eftersom den omgivande huden var solbränd då jag vistas ganska mkt i solen. Jag fick även ett par i ansiktet men dom syns inte lika tydligt eftersom jag har lite svårare för att bli brun där. Dom var mer ljusrosa-aktiga i ansiktet. Jag fick rådet fr Infomedica.se att använda svamdödande kräm då det kunde röra sig om Pityriasis versikolor så jag började använda Lamisil och senare Pevaryl som mamma skickade hit. Fläckarna är fortfarande kvar men har ev ändrats ngt men jag har fått nya på andra armen och på ryggen! När jag tittar närmare på dom så ser det ut som vita små prickar som saknar pigment. Jag har sett bilder på hur Vitiligo ser ut och det ser definitift inte ut så. Inga skarpa kanter eller symmetriska fläckar. Jag håller på att bli galen av att oroa mig jämt och vill inte ha kortärmat på mig längre (vilket är himla jobbigt med tanke på att det är så varmt här).
Jag läste på FASS.se att när det handlar om större områden så kan man behöva behandla med ngt s.k.a selen-shampo. Kan det vara så att behandling med kräm inte är tillräckligt?
Om du tycker att jag ska prova det där shampot, vet du isådannafall vad det heter på engelska och om det är receptfritt? Jag är livrädd för att det ska förtsätta att förvärras. Om det är Pityriasis Versikolor borde huden pigmenteras normalt nu efter krämen vilket den inte verkar göra helt normalt.
Vore evigt tacksam för svar!
MVH Jenny

Svar till signaturen Jenny.
Pityriasis versicolor är en ytlig jästsvampinfektion som ses som ljusa litet fjällande fläckar om den normala huden är brun, annars som brunaktiga fjällande områden mot ljus hud. Denna jästsvamp trivs framförallt på ställen med hög talgkörtelaktivitet såsom bröst och rygg, mer ovanligt faktiskt i ansiktet och på överarmar. Själva jästsvampen hindrar pigmentet att bildas normalt därav de ljusa fläckar mot solbränd hud.
Lamisil är inte rätt behandling mot denna jästsvamp, däremot borde Pevaryl fungera men du skriver ej hur länge du behandlat. Man måste smörja in huden varje kväll i minst 2 veckor för effekt.
En enklare behandling är ketoconazolhaltigt schampo, Fungoral eller Ketoson. I samband med dusch smörjer man in kroppen med detta schampo; 5 minuter, 5 kvällar i rad. De ljusa områdena försvinner doch inte direkt utan man måste sola litet på dem för att få igång pigmentpildningen.
Jag tror att dessa schampo heter samma eller mycket likande i USA, den generiska beteckningen är ketoconazol och det är samma namn överallt.
Nu är det ändå så att det finns en rad andra diagnoser som kan likna pityriasis versicolor varav den vanligaste faktiskt är torra eksemfläckar vid atopiskt eksem. Vitiligo som du nämner kan också förväxlas med jästsvamp.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 29 mars, 2002 Publicerad: 29 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: