Ange ditt sökord

Annons:

Pityriasis versicolor

Hej!
Har tidigare ställt en fråga om Pityriasis versicolor, men undrar fortfarande om det är OK att använda Pevaryl liniment i ansiktet eller om det är för starkt. Finns det isåfall något annat liniment eller kräm man kan använda istället? Om det är oK, kan man vara i solen med medlet på? Kan man använda Propyless mot fläckarna? Jag har provat Fungoral men tycker fortfarande att huden är flammig och den blir irriterad, får finnliknande utslag, av schampot. Kan Pityriasis versicolor komma från hårbotten? Läste någonstans att man skulle kunna äta kapslar kallade Sporanox mot detta, är det ett alternativ?

Svar till signaturen Anna
Pevaryl liniment är inte farligt at ta i ansiktet men kan reta huden. Liniment är främst tänkt för hårbotten och andra hårbevuxna områden.Pevarylkräm eller Daktarkräm är mildare i ansiktet. Den ojämna pigmenteringen som du beskriver som flammighet kvarstår även efter att jästsvampen försvunnit. Det går bort när man solar. Pityriasis versicolor sitter inte i hårbotten. Sporanox är väl kraftigt att ta till tycker jag, men det kan användas vid svåra fall. Det finns andra hudsjukdomar som kan förväxlas med pityriasis versicolor så det är viktigt att diagnosen är klar om man skall ta till sådan behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 6 juni, 2002 Publicerad: 6 juni, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: