Ange ditt sökord

Annons:

Pityriasis versicolor

Hej, lider av ovan åkomma sen ett par år. Har försökt med salva men besväret återkommer. Läste att detta inte smittar andra, men min fru har bevisligen fått det.

Vi funderar på ett schampoo istället, Selsun/Selukos, finns det någar andra alternativ som tabletter?

Är schampoo alt. tabletterna receptfria?

mvh

Svar till Smittbärare?
Ketoconazolhaltigt schampoo som Fungoral eller Ketozon är bra behandling mot Pityriasis versicolor. Detta är receptfritt. Man gnider in hela kroppen med schampoo 5 minuter under 3 kvällar i rad. Därefter skall jästsvampen vara borta, men ojämn pigmentering kvarstår tills solbrännan jämnat ut sig. Det är känt att pityriasis versicolor kan smitta men det är ovanligt. Tablettbehandling finns i svåra fall men är receptbelagd.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: