Ange ditt sökord

Annons:

Pityriasis rosea?

För en månad sen fick jag två ovala, ljusrosa fläckar mellan brösten. Sen fick jag några mindre i ljumskarna. I början satt de ganska symmetriskt, en på varje sida av kroppen. Nu har jag fått många fler fläckar. Några på magen, ett på låret, ett på ryggen och ett i armhålan men de flesta sitter vid könsorganet och mellan skinkorna. De är torra och flagiga men de kliar inte. En del har blivit större men bleknat. De största är några cm breda. De som sitter vid underlivet är rödast och är jättefula.

Nu undrar jag om det kan vara Pityriasis rosea som jag har fått? Det finns en bild på det i min läkarbok och jag tycker att det ser ut som det. Fast det är också ganska likt ringorm/svamp. Men svamp får man väl bara om man svettas mycket? Jag är väldigt frusen av mig så det borde väl inte vara det? Om det är Pityriasis rosea, läker det alltid ut av sig självt eller måste man gå till läkare? Är 27 år och frisk i övrigt.

Pityriasis rosea brukar ibland på svenska kallas för fjällros. Det är sannolikt en virusinfektion av herpesgruppen (har inget att göra med köns- eller munherpes, men tillhör samma virusfamilj). Det brukar starta med en större fläck, och efter nån dag-nån vecka kommer en utsådd av blekrosa, lite ovala fläckar som sakta tillväxer. Utslagen kommer i vågor/attacker med några dagars intervall. De brukar vara lite torra och börja fjälla från centrum och utåt kanterna. Det går över av sig själv på 6-8 veckor.
Ringorm är däremot en svampinfektion, oftast smitta från djur som boskap, hund eller katt. Kliande med aktiv kant med knottror. Den svamp man kan drabbas av när man blir varm och svettig är jästsvampsinfektion (Candida) och nåt helt annat.
Mår Du bra i övrigt och utslagen håller sig ffa på bålen och Du inte får feber, svullna lymfkörtlar eller sjuk på annat sätt kan Du avvakta - annars får Du visa Dina utslag för en läkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!