Ange ditt sökord

Annons:

Pityriasis rosea?

För en månad sen fick jag två ovala, ljusrosa fläckar mellan brösten. Sen fick jag några mindre i ljumskarna. I början satt de ganska symmetriskt, en på varje sida av kroppen. Nu har jag fått många fler fläckar. Några på magen, ett på låret, ett på ryggen och ett i armhålan men de flesta sitter vid könsorganet och mellan skinkorna. De är torra och flagiga men de kliar inte. En del har blivit större men bleknat. De största är några cm breda. De som sitter vid underlivet är rödast och är jättefula.

Nu undrar jag om det kan vara Pityriasis rosea som jag har fått? Det finns en bild på det i min läkarbok och jag tycker att det ser ut som det. Fast det är också ganska likt ringorm/svamp. Men svamp får man väl bara om man svettas mycket? Jag är väldigt frusen av mig så det borde väl inte vara det? Om det är Pityriasis rosea, läker det alltid ut av sig självt eller måste man gå till läkare? Är 27 år och frisk i övrigt.

Pityriasis rosea brukar ibland på svenska kallas för fjällros. Det är sannolikt en virusinfektion av herpesgruppen (har inget att göra med köns- eller munherpes, men tillhör samma virusfamilj). Det brukar starta med en större fläck, och efter nån dag-nån vecka kommer en utsådd av blekrosa, lite ovala fläckar som sakta tillväxer. Utslagen kommer i vågor/attacker med några dagars intervall. De brukar vara lite torra och börja fjälla från centrum och utåt kanterna. Det går över av sig själv på 6-8 veckor.
Ringorm är däremot en svampinfektion, oftast smitta från djur som boskap, hund eller katt. Kliande med aktiv kant med knottror. Den svamp man kan drabbas av när man blir varm och svettig är jästsvampsinfektion (Candida) och nåt helt annat.
Mår Du bra i övrigt och utslagen håller sig ffa på bålen och Du inte får feber, svullna lymfkörtlar eller sjuk på annat sätt kan Du avvakta - annars får Du visa Dina utslag för en läkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: