Ange ditt sökord

Annons:

Pityriasis rosea

Min fråga är hurvida sjukdomen påverkar allmäntillståndet.
Jag har den själv i kombination med bihålsinfektion/inflammatiom, är det så att pityriasis spär på? eller är det så att man inte kan konstatera pityriasis egna påverkan(eftersom den uppstår till följd av andra sjukdomstillstånd).
Undrar även om den har något samband med antibiotika kurer, i mitt fall zinnasept och spektramox.
(+ cinnat och amimox före och efter sjukdomsutbrottet)

Svar till signaturen Undrande.
Pityriasis rosea är en hudsjukdom som yttrar sig som brunröda ovala fjällande utslag som sitter på bålen. Sjukdomen börjar ofta med en så kallad primärmedaljong, ett större utslag som kommer först. Man har länge misstänkt att orsaken är infektiös, troligen ett virus men man har inte kunnat hitta vilket. På senaste tiden har man diskuterat en viss typ av herpes-virus som orsak men det är inte klartlagt än. Som vid andra virussjukdomar kan allmänsymtomen vara mycket olika hos olika personer. En del blir trötta ooch hängiga under lång tid, andra har inga symtom alls förutom utslagen. I ditt fall tror jag nog att du framförallt känner dig trött av din bihåleinflammation som kan vara väl så jobbigt att ha med huvudvärk och nedsatt allmäntillstånd. Pityriasis rosea i sig är ej kopplat till andra sjukdomstillstånd och uppstår inte till följd av någon bakterie-infektion eller antibiotika-behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 19 april, 2001 Publicerad: 19 april, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: