Ange ditt sökord

Annons:

Pityriasis rosea

Min fråga är hurvida sjukdomen påverkar allmäntillståndet.
Jag har den själv i kombination med bihålsinfektion/inflammatiom, är det så att pityriasis spär på? eller är det så att man inte kan konstatera pityriasis egna påverkan(eftersom den uppstår till följd av andra sjukdomstillstånd).
Undrar även om den har något samband med antibiotika kurer, i mitt fall zinnasept och spektramox.
(+ cinnat och amimox före och efter sjukdomsutbrottet)

Svar till signaturen Undrande.
Pityriasis rosea är en hudsjukdom som yttrar sig som brunröda ovala fjällande utslag som sitter på bålen. Sjukdomen börjar ofta med en så kallad primärmedaljong, ett större utslag som kommer först. Man har länge misstänkt att orsaken är infektiös, troligen ett virus men man har inte kunnat hitta vilket. På senaste tiden har man diskuterat en viss typ av herpes-virus som orsak men det är inte klartlagt än. Som vid andra virussjukdomar kan allmänsymtomen vara mycket olika hos olika personer. En del blir trötta ooch hängiga under lång tid, andra har inga symtom alls förutom utslagen. I ditt fall tror jag nog att du framförallt känner dig trött av din bihåleinflammation som kan vara väl så jobbigt att ha med huvudvärk och nedsatt allmäntillstånd. Pityriasis rosea i sig är ej kopplat till andra sjukdomstillstånd och uppstår inte till följd av någon bakterie-infektion eller antibiotika-behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 april, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.