Ange ditt sökord

Annons:

Pityriasis amiantacea!

Hej!
Jag skulle vilja veta mer om denna sjukdom, varför den uppkommer, hur den yttrar sig och framför allt vad man göra för att behandla den?
Tack på förhand!

Svar till signaturen Marie
Pityriasis amiantacea är en hudsjukdom som drabbar hårbotten och hårstån. Symtomen är en kraftig fjällning fläckvis i hårbotten med det typiska symtomet att fjällningen sitter även 1-2 cm ut på hårstået. Fjällningen kan var väldigt fast och svår att få bort. Pityriasis amiantacea ses ofta hos barn. Ibland kan det vara ett första symtom på en psoriasis, men ofta ses det som enda symtom som sedan helt går bort på behandling. Orsaken är okänd.
Behandlingen syftar till att lösa upp och få bort fjällen från hårstået och i hårbotten. Bäst är 5% salicylolja eller kräm som masseras in i hårbotten på kvällen, med fördel kan en plastmössa användas över natten och på morgonen tvättas oljan/krämen bort. Tag schampoo i torrt hår först och blöt sedan. Därefter får man mekaniskt med hjälp av finkam kamma loss fjällen. Denna behandligen upprepas så ofta om möjligt. När fjällen är borta kan man använda en kortisonlösning för att förebygga ny fjällbildning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 14 januari, 2002 Publicerad: 14 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: