Ange ditt sökord

Annons:

Pigmentsfläckar

Hej Ylva

Jag har sedan många år haft vita pigmentsfläckar på mage och rygg. Man har sagt mig att detta är en svampinfektion (pityriasis versicolor) och jag har fått rådet att behandla det med fungoral och/eller lamisal. Jag har gjort detta i omgångar under två års tid ,men vad jag än gör blir jag inte av med fläckarna utan de breder snarare ut sig… Jag har solat på dem flera gånger, men det hjälper inte. Jag tycker att det är jobbigt att ha urringade klänningar på mig och vill verkligen bli av med detta, men det går bara inte! Vad ska jag göra? Tacksam för hjälp.

Svar till signaturen Desperat
Det viktigaste är att ta reda på om det verkligen är en pityriasis versicolor som du har. Andra hudsjukdoamr kan likna detta såsom eksem och vitiligo.
Pityriasis versicolor orsakas av en jästsvamp och på vintern när den normala huden är blek, ses jästsvampinfektionen som brunaktiga litet fjällande fläckar. På sommaren när normala huden blir brun ses fläckarna som ljusare. Stämmer detta hos dig?
För att få en säker diagnos kan man ta fjäll från huden och undersöka i mikroskop. Däremot är det svårt att odla jästsvampen på vanligt odlingsmedium.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 19 april, 2002 Publicerad: 19 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: