Ange ditt sökord

Annons:

Pigmentfläckar i ansiktet

Hej!

Jag är 28 år gammal och har inte fött barn. Jag äter p-piller. Jag har aldrig tidigare haft pigmentfläckar i ansiktet. De har uppkommit denna sommaren (våren). Stora bruna fläckar på kinderna och i pannan ca 3*2,5 cm (varje fläck). Min mamma tror att de kan ha uppkommit av en ansiktskräm. Ibland bryr jag mig inte om att jag har dem där. Nu på senare tid har jag stört mig jättemycket på dem, därför kontaktar jag er. Vad kan jag göra för att bli av med dem? Hoppas verkligen att det går. Vore jättetacksam för er hjälp.

PS: Blir bara mörkare när jag solar och ljusnar något när jag inte solar. De går dock inte bort (när jag inte solar). Vill inte använda laser.

Det du beskriver heter melasma (annat namn chloasma). Detta betyder att bruna fläckar, det vill säga områden med ökad pigmentbildning, uppstår i ansiktet. Orsaken kan vara solljus, p-piller, graviditet men det kan också uppkomma spontant. Det viktigaste är att undvika solen. Det finns också blekande substans så kallad hydrokinon som är svårt att styra vid behandling. Läs mer om melasma i dermatologens patientinformation.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 31 augusti, 2003 Publicerad: 31 augusti, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: