Ange ditt sökord

Annons:

Pigmentfel?

Min fråga angår någon sorts pigmentfel. Jag får dessa vita små prickar då jag solar, dessa har nu kommit i solarie eftersom jag inte haft dem under en sommar utan de första kom nu under hösten. De är främst på magen och ovanför, och några runt brösten, inga stora mängder utan det rör sig om ca 10 prickar. Dessa är då ljusare än min egen hudfärg, men inte helt vita utan snarare samma färg som min hud skulle vara ifall jag inte hade en solbränna. De reagerar inte mot sol, varken med att bli brända eller ändra färg. Nu har jag undvikit att sola denna del av kroppen och därmed bleks ju solbrännan med tiden och dessa blir mer osynliga, men det är klart man går och oroar sig att hur det blir i sommar. Har läst en hel del om olika pigmentfel det skulle kunna vara, vitiligo ser vara en mycket allvarligare sjukdom eftersom bilder på sjukdomen inte alls motsvarar de prickar jag har, men man vet aldrig. Har hört att det finns någon sorts pigmentfel som orsakas av solen, och detta skulle då antagligen vara den mest troliga eftersom UV-strålning har orsakat dessa. Har du någon aning om vad det skulle kunna vara jag har och finns det något bot för det så att det inte kommer fler? Som sagt så drabbas bara magområdet och över, än har jag inte fått något i ansiktet, på ryggen eller benen.

Hej!
Det du beskriver kan vara pityriasis versicolor som är en ytlig helt ofarlig svampinfektion. Se dermatologens patientinformation. Det finns också ett tillstånd i huden som heter idiopatisk guttat hypomelanos dvs "droppformade ljusa fläckar som man inte förstår vad de beror på" ungefär. Dessa små fläckar kan uppstå efter solning, men pityriasis versicolor är också valigt ffa efter solariesol och när man svettats mycket. Pröva att skrapa lätt på en fläck, om det fjällar "hyvelspånsliknande" fjäll, så är det pityriasis versicolor.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 januari, 2004 Publicerad: 1 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: