Ange ditt sökord

Annons:

pigmentförändring

Hej !
Jag har haft återkommande herpesutbrott på min högra kind i flera år. Förloppet har sett likadnat ut varje gång. Blåsor, sårskorpa och en lätt rodnad som sedan bleknat bort. Mitt senaste utbrott som jag hade i mars i år har dock inte följt samma mönster. Sårskorpan lämnade efter sig en ganska starkt röd brun fläck som fortfarande finns kvar även om den nu är betydligt svagare och mer brun i färgen. Huden är för övrigt helt slät och ihopläkt. Jag är dock orolig för att detta är något bestående. Är det en ärrbildning ? Kan ärr bli brunpigmenterat ? Hur som helst går det att göra något åt fläcken ? Har själv funderat på om det kan vara en melasma fläck ? Har nämligen de senaste två åren, efter graviditet, haft tendens till svagt bruna fläckar och prickar i ansiktet sommartid.
Tacksam för svar.

Svar till signaturen Anna.
Herpes simplex kommer ju på samma ställe varje gång men ger normalt inte ärrbldning. Kan det ha varit så att du fick en sekundär bakterieinfektion i din herpes denna gång? I så fall kan man få en postinflammatorisk pigmentering. Tyvärr finns inget att göra annat än att försöka undvika sol på området. Det kommer att blekna så småningom.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 juli, 2002 Publicerad: 12 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: