Ange ditt sökord

Annons:

Pigmentförändrignar

För cirka tre månader sedan försvann pigmentet på mitt högra ögonbryn och på de högra ögonfransarna. Efter ytterligare några veckor blev även en tuss i håret helt blont. För cirka en månad sedan upptäcktes också att pigmentet försvunnit på vissa ställen i ansiktet, även här på den högra sidan. Jag har besökt läkare och tagit blodprov för att utesluta sjukdommar. De kunde däremot inte ge mig någon förklaring varför jag drabbats av detta, inte heller kunde de säga någon behandling. Vet du varför detta kan ha uppkommit och om det finns någon metod för att bota detta?

Svar till signaturen L
Bortfall av pigment i hår liksom i hud ses vid hudsjukdomen vitiligo-"vitfläckssjuka". Vitiligo kan drabba bara ett område såsom ett ögonbryn eller ett litet område av håret-ofta i pannan. Senare kan komma även vita fläckar i huden. Vi har idag ingen riktigt bra behandlingsmetod mot vitiligo men jag har i tidigare svar om denna sjukdom redogjort för de behandlingar som finns. Se även Dermatologens patientinformation nr 25.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 juli, 2002 Publicerad: 1 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: