Ange ditt sökord

Annons:

pigmentering

Hej !
Jag har tidigare, i våras, frågat dig angående en pigmentfläck på kinden som uppstått efter herpesinfektion. I ditt svar angav du bl a att det kunde röra sig om en postinflammatorisk pigmentering. Något som kan uppkomma efter en sekundär bakterieinfektion. Vad är en postinflammatorisk pigmentering för något ? Är det samma sak som en hyperpigmentering ? Jag har haft min fläck som är brunaktig sedan i mars. Möjligen har den bleknat något (direkt efter sårskorpan var den mer rödbrun). Är det så att postinflammatoriska pigmentfläckar alltid försvinner med tiden. Om bara ibland, när vet man att fläcken är bestående. Kan man i sådant fall blecka bort den. Jag har i övrigt ljus hy.

Svar till Anna
Postinflammatorisk pigmentering betyder att man får en ökad bildning av pigment (hyperpigmentering) som reaktion på en inflammation i huden. Inflammation i huden kan uppkomma av en bakterie-eller virus-infektion men också av anan retverkan på huden. Viss avblekning ses men ibland kvarstår pigmentökningen, och det är svårt att behandla. Som jag skrivit i flera tidigare svar finns inte så många sätt att bleka huden, det som mest använts är hydrokinon men det är svårt att få kosmetiskt snyggt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 2 september, 2002 Publicerad: 2 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: