Ange ditt sökord

Annons:

Perioral dermatit eller rosacea

Hej!
Jag är 23 år och har ej tidigare haft problem med utslag i ansiktet men för en tid sedan fick jag ett utslag på hakan som jag fick kortisonkräm (kenacutan) emot och det hjälpte men kom tillbaka efter att jag slutat med krämen. Då fick jag en ny kortisonkräm (pevisone) vilket också den hjälpte men en liten tid efter att jag slutat med den krämen var allt tillbaka och värre. Det är som områden med torr hud och finnar. Sitter enbart på hakan och runt näsvingen, nästan upp i näsan. Dessa utslag kliar speciellt på natten. Min läkare sa denna gång att det var rosacea och jag fick rosex och tetralysal. Har ätit i två veckor men än syns knappt någon skillnad. Läkaren sa också att jag skulle smörja med kenacutan samtidigt vilket jag inte har gjort för det sved för mycket. Jag undrar om detta verkligen kan vara rosacea? Eller eventuellt perioral dermatit?

Sen undrar jag om det nu skulle var rosacea, blir det värre med åren eller avtar det? Om jag nu bara har runt munnen, det vill säga hakan och näsvingarna, håller det sig där då?

Är riktigt orolig över allt detta, hur ska man kunna lita på allt läkaren ordinerar och säger?
Tacksam för svar!

PS
Uppskattar verkligen all information som man kan läsa sig till på denna sida!
DS

Hej!
Det låter troligt att du själv ställt rätt diagnos, nämligen perioral dermatit (om du inte redan gjort det, kan du se på bild och text om perioral dermatit i dermatologens patientinformation här på hemsidan). Kortisonsalvor och krämer av den styrka du nämner, kan utlösa och förvärra tillståndet. Behandlingen är liknande den som ges mot rosacea, men behövs oftast kortare tid, ca 6 veckor. Tyvärr kan det komma tillbaka, och föranleder då en ny kur av tablettbehandling, ev någon kräm.

FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 9 januari, 2004 Publicerad: 9 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: