Ange ditt sökord

Annons:

Perioral dermatit

Hej doktorn!

Häromdagen var jag hos läkaren för att undersöka de utslag jag haft under ca 6 månader i mitt ansikte. Efter att jag läst en av dina tidigare frågor blev jag dock lite fundersam om det verkligen är Perioral dermatit som jag har. Mina utslag började först som små liknande kvisslor under mitt ena öga, som sedan förvandlades till röda kvisslor under vissa stunder. Detta spred sig mycket sakta till andra ögat och sedan ögonlocken och slutligen till pannan. Idag ser det bättre ut, men jag har aldrig haft dom vätskefyllda, som din tidigare fråga beskrivit. Kan det vara rätt prognos jag fått? En annan fråga är: Jag är mycket allerigisk mot olika sorters antibiotika, och undrar därför om det finns något annat sätt att behandla denna hudsjukdom på, om det av all förmodan ändå är Perioral dermatit?

Tack på förhand!

MVH//Carolina

Svar till signaturen Carolina.
Din beskrivning låter som perioral dermatit som mycket riktigt kan börja kring ögonen och inte alltid sitter kring munnen. Vid perioral dermatit som är en variant av rosacea ses mer sällan varblåsor utan mer små röda ej vätskefyllda utslag.
Om man ej vill behandla med antibiotika i tablettform kan man försöka lokal behandling med kräm innehållande metronidazol, men detta är inte lika effektivt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 17 juni, 2001 Publicerad: 17 juni, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: