Ange ditt sökord

Annons:

Perioral dematit

Min 6-åriga son har efter 16 månaders letande fått diagnosen perioral dermatit. Han behandlas nu med antibiotika & det har gett god effekt efter 3 veckors behandling. Han ska fortsätta i minst 6 veckor till. I september blev han ordinerad cortison & utslagen förvärrades, efter en biopsi har vi nu förhoppningsvis fått rätt diagnos & behandling. Nu till mina frågor: kan han få bestående ärr av detta? Finns det någon risk att han kan få tillbaka det i tex tonåren? Och vad bör han undvika, bastu, värme-kyla?
Tacksam för svar Mvh

Perioral dermatit är mer en beskrivande term att eksembesvären sitter runt munnen. Det kom som en löpeld under 60-talet och det diskuterades då ifall det berodde på tandkrämen (som då var ganska ny). Så var inte fallet, men man vet ännu inte helt varför vissa drabbas. Det är vanligare bland kvinnor och det förvärras av lokalt använt kortison. Många gånger drabbar det personer som är lite "känsliga i huden" som blir lättirriterade av värme/kyla, starka tvålar mm, varför man rekommenderar milda produkter och ej starkt parfymerade. Ibland fungerar det bra att behandla med lokala preparat, ibland använder man tablettbehandling. Man får inga kvarstående men av sjukdomen. Har han en "känslighet i huden" så finns det nog risk att den finns kvar även upp i vuxenåren. Hormonsvängningar och ett frenetiskt duschande (som kan förekomma i tonåren) kommer kanske inte förbättra besvären, men fram tills dess är det många år.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!