Ange ditt sökord

Annons:

Pemphigus erythematosus

Hej!
Jag har fått diagnosen SLE som övergått i ovanstående rubrik. Fick meddelande om detta via brev och information om att det är en besvärlig sjukdom som skall behandlas med stark kortison. Jag ombads att ta kontakt med sjukhuset om det blev besvärligt. Har ej gjort detta. Smörjer huden med mjukgörande salva och från och till med kortisonsalva (Betnavot) som jag fått tidigare. Det är besvärligt från och till men jag tycker fortfarande att det är hanterbart. Märker att utslagen helt klart har ett samband med hur bra eller dåligt jag mår för övrigt.
Vill gärna veta mer om denna sjukdom och även om det finns alternativa behandlingar. Är inte särskilt förtjust i att stoppa i mej
kortison. Förvärras sjukdomen om den ej behandlas med kortison?

Hej!
Pemfigus erythematosus är en mycket ovanlig hudsjukdom, som är en kombination av en så kallad blåsdermatos och lupus erythematosus. Blåsdermatosen är orsakad av antikroppar som riktar sig mot bindningsställen mellan keratinocyterna (cellerna i överhuden). Dessa lossar då från varandra och en blåsa bildas. Det är svårt att hitta information om "naturalförloppet" (dvs vad som händer om man inte behandlar). Det är dock inte sannolikt att det går över av sig själv inom översiktlig tid. Kortisonkräm rekommenderas i litteraturen, alternativt kortisontabletter om det behövs (utbredda symtom).
Du bör ta kontakt med din läkare igen för att muntligen diskutera din diagnos och hur den ska behandlas!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: