Ange ditt sökord

Annons:

Orsaker till psoriasis?

Hej, när jag var runt tolv år fick jag mina första röda prickar på händerna. Fem år senare fick jag under en natt utslag på händer, handflata, knän, hårbotten och armbågar. Jag sökte upp läkare och de konstaterade att det var psoriasis. Har sökt en del om psoriasis och upptäckt att min psoriasis måste vara väldigt mild, för den uppstår oftast i prickform. Speciellt på armbågarna har jag haft lite större utslag. Nu 4-6 månader sedan förra utslagen, så blommade det upp under en natt. Fick på alla ställen som jag nämnt men nu på fotsulorna också. Kan tillägga att de nätterna då det blommade ut hade jag stora problem att sova och var lite stressad. Men men det är inte allt. Jag har spånat ett tag på vad det kanske skulle kunna bero på. Dagen innan hade jag ätit jordgubbar. Fick psoriasis första gången vid 17 års ålder och nu när jag är 18 år fick jag det dagen efter jag ätit jordgubbar. Kan det vara så att jag är allergisk mot jordgubbar och får psoriasis av det?

Hoppas jag får svar.
/mvh jocke

Psoriasis är en sjukdom som inte räknas till de som är allergiskt utlösta. Man vet att vissa orsaker kan förvärra eller utlösa sjukdomen som: halsfluss, infektioner, stress, för mycket alkohol, graviditet, solljus och vissa läkemedel. Däremot inget känt om allergi. Jordgubbar finns det vissa som inte tål och ibland kan det vara ett tecken på att man kan vara jodallergisk. Ska Du någon gång bli röntgad med kontrastmedel, ska Du informera att Du kanske inte tål jordgubbar. I Ditt fall tror jag stressen nog är den största boven.
/ Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: