Ange ditt sökord

Annons:

Orsaker till psoriasis?

Hej, när jag var runt tolv år fick jag mina första röda prickar på händerna. Fem år senare fick jag under en natt utslag på händer, handflata, knän, hårbotten och armbågar. Jag sökte upp läkare och de konstaterade att det var psoriasis. Har sökt en del om psoriasis och upptäckt att min psoriasis måste vara väldigt mild, för den uppstår oftast i prickform. Speciellt på armbågarna har jag haft lite större utslag. Nu 4-6 månader sedan förra utslagen, så blommade det upp under en natt. Fick på alla ställen som jag nämnt men nu på fotsulorna också. Kan tillägga att de nätterna då det blommade ut hade jag stora problem att sova och var lite stressad. Men men det är inte allt. Jag har spånat ett tag på vad det kanske skulle kunna bero på. Dagen innan hade jag ätit jordgubbar. Fick psoriasis första gången vid 17 års ålder och nu när jag är 18 år fick jag det dagen efter jag ätit jordgubbar. Kan det vara så att jag är allergisk mot jordgubbar och får psoriasis av det?

Hoppas jag får svar.
/mvh jocke

Psoriasis är en sjukdom som inte räknas till de som är allergiskt utlösta. Man vet att vissa orsaker kan förvärra eller utlösa sjukdomen som: halsfluss, infektioner, stress, för mycket alkohol, graviditet, solljus och vissa läkemedel. Däremot inget känt om allergi. Jordgubbar finns det vissa som inte tål och ibland kan det vara ett tecken på att man kan vara jodallergisk. Ska Du någon gång bli röntgad med kontrastmedel, ska Du informera att Du kanske inte tål jordgubbar. I Ditt fall tror jag stressen nog är den största boven.
/ Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!