Ange ditt sökord

Annons:

Orsaker till atopiskt eksem

Min 5-åriga dotter har fått eksem.
Vi har inget sånt i släkten. Hon har ingen torr hudtyp, inga allergier, vi röker inte. Jag funderar mkt på hur hon kan ha fått detta.
Vi bor nära en trafikkorsning i Norrtälje, och det är ibland mkt bilar som står och spyr ut avgaser. Kan detta orsaka eksem?
Har stadsbarn mer eksem än barn på landet? Vad är i så fall orsaken till detta?

Hej!
Eftersom eksem och allergier är så vanliga i befolkningen numera, så diskuteras ju omgivningsfaktorer mycket. Men idag vet man inte vad avgaser mm har för roll i uppkomsten av allergier. Det är dock ganska troligt att avgaser i första hand påverkar allergisymtom från luftvägarna, dvs astma, kanske hösnuva. Vissa studier talar för att barn på landet har mindre risk att utveckla allergier. Det har diskuterats om de "vaccineras" i tidig ålder genom att träffa på djur. Andra, pågående, forskningsstudier talar för att bakteriefloran i tarmen har betydelse.
Antroposofisk livsstil är förknippat med minskad risk för atopi (de äter särskild kost, minimalt med antibiotika mfl faktorer som skiljer sig från icke-antroposofer). Så tyvärr vet vi inte idag vad barneksem beror på, utom att ärftliga anlag nästan alltid finns. Du bör diskutera vad detta och andra vetenskapliga "sanningar" betyder i just din flickas fall, med en hudläkare/barnallergolog.
FN

Läs mer om allergier på www.clarityn.se.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: