Ange ditt sökord

Annons:

Orsak seborrè

En del läkemedel kan försämra seborroiskt eksem liksom andra bakomliggande sjukdomar har du skrivit tidigare i artiklar.
Vilka läkemedel och vilka sjukdomar syftar du på?
mvh
Per

Hej!
Läkemedel som påverkar hormonbalansen, så att manliga könshormoner (androgener) ökar, kan försämra/utlösa seborroiskt eksem hos kvinnor. Även vid sjukdomen polycystiskt ovariesyndrom som ger ökade nivåer av androgener hos kvinnor kan seborroiskt eksem förekomma/bli sämre. Vissa läkemedelsreaktioner tex mot antipsykotiskt läkemedel (chlorpromazine), kan se ut som seborroiskt eksem. Vid Parkinsons sjukdom är det vanligt med seborroiskt eksem, liksom ibland efter stroke eller annan nervparalys som gör att en sida av ansiktet blir förlamat. Hos parkinsonpatienter blir eksemet bättre när medicin (levodopa) ges. Den ökade mängden sebum (talg) som samlas i huden för att den är stilla vid dessa tillstånd, har ansetts vara tänkbar förklaring. Slutligen är det vanligt med seborroiskt eksem i tidiga stadier av HIV. Men seborroiskt eksem är mycket vanligt i befolkningen och förstås inte i sig ett tecken på HIV!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: