Ange ditt sökord

Annons:

Orsak seborrè

En del läkemedel kan försämra seborroiskt eksem liksom andra bakomliggande sjukdomar har du skrivit tidigare i artiklar.
Vilka läkemedel och vilka sjukdomar syftar du på?
mvh
Per

Hej!
Läkemedel som påverkar hormonbalansen, så att manliga könshormoner (androgener) ökar, kan försämra/utlösa seborroiskt eksem hos kvinnor. Även vid sjukdomen polycystiskt ovariesyndrom som ger ökade nivåer av androgener hos kvinnor kan seborroiskt eksem förekomma/bli sämre. Vissa läkemedelsreaktioner tex mot antipsykotiskt läkemedel (chlorpromazine), kan se ut som seborroiskt eksem. Vid Parkinsons sjukdom är det vanligt med seborroiskt eksem, liksom ibland efter stroke eller annan nervparalys som gör att en sida av ansiktet blir förlamat. Hos parkinsonpatienter blir eksemet bättre när medicin (levodopa) ges. Den ökade mängden sebum (talg) som samlas i huden för att den är stilla vid dessa tillstånd, har ansetts vara tänkbar förklaring. Slutligen är det vanligt med seborroiskt eksem i tidiga stadier av HIV. Men seborroiskt eksem är mycket vanligt i befolkningen och förstås inte i sig ett tecken på HIV!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!