Ange ditt sökord

Annons:

Orkar inte med eksemen längre

Hej!

Jag har haft eksem sen jag var liten. Bakom öronen, armvecken, på händerna, runt ögonen, magen - ja jag skulle kunna göra en lång lista. Men nu på senare tid har jag fått eksem i HELA ansiktet och på halsen (som jag inte haft tidigare), illrött o torrt.
Det började lite i höstas då jag skaffade en kanin, men när jag märkte att det kanske hade samband gav jag bort kaninen och städade hela huset. Det fortsätter ändå. Jag gick till en hudspecialst i Spanien som gav mej kortisonpreparat o antihistimintabletter. Under behandlingen blev jag HELT bra, men några dar efter jag slutat kom det tillbaka. Jag har nu tid hos en läkare om 2 veckor men jag vill veta vad jag kan göra tills dess? Jag smörjer med emovat i ansiktet o det hjälper inte? Kan jag ha blivit immun mot kortisonsalvor for att jag ätit kortison under en tid?
Jag är så pass att jag inte vill gå ut från huset, fast jag har semester!
Tacksam för svar.

Dina besvär är sannolikt det man kallar för atopiskt eksem eller böjveckseksem. Hos många blir det bättre under ungdomsåren, men man räknar med att 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenåldern. Det är en ärftlig komponent att huden är torrare än normalt med sänkt fettinnehåll i huden, som ger eksemet. Sen finns det försämrande faktorer som vinterkyla, torr luft, infektioner, stress, infektioner mm. Hos många vuxna med uppblossande eksembesvär i ansikte och hals, kan det vara en jästsvampsinfektion i hårbotten (Malassezia furfur) som sparkar igång eksemet. Detta kan man ta ett blodprov hos läkare för att se ifall detta är fallet hos Dig.
Vad Du så länge kan göra är att pröva från Apoteket mjällschampot Ketoson eller Fungoral 2 gånger i veckan. Tvätta först håret med "vanligt schampo", skölj ur och sen Ketoson el dyl. Låt löddret sitta kvar i håret 3-5 minuter, sen skölj ur + använd balsam (håret blir lätt risigt). Kan även göra motsvarande för ansiktet - fukta ansiktet med vatten, knugga in schampo i ansiktet och tvätta av efter nån minut. Görs 2 ggr i veckan.
Kortisontabletter har en snabb effekt mot eksemet, men på sikt finns det tyvärr bieffekter, varför detta normalt inte är en bra behandling för lång tid. Man brukar i så fall ge ljusbehandling eller ev immundämpande tabletter som Imurel, Sandimmun eller ev Methotrexate. Detta blir i så fall ett fall för en hudspecialist. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!