Ange ditt sökord

Annons:

Orkar inte med eksemen längre

Hej!

Jag har haft eksem sen jag var liten. Bakom öronen, armvecken, på händerna, runt ögonen, magen - ja jag skulle kunna göra en lång lista. Men nu på senare tid har jag fått eksem i HELA ansiktet och på halsen (som jag inte haft tidigare), illrött o torrt.
Det började lite i höstas då jag skaffade en kanin, men när jag märkte att det kanske hade samband gav jag bort kaninen och städade hela huset. Det fortsätter ändå. Jag gick till en hudspecialst i Spanien som gav mej kortisonpreparat o antihistimintabletter. Under behandlingen blev jag HELT bra, men några dar efter jag slutat kom det tillbaka. Jag har nu tid hos en läkare om 2 veckor men jag vill veta vad jag kan göra tills dess? Jag smörjer med emovat i ansiktet o det hjälper inte? Kan jag ha blivit immun mot kortisonsalvor for att jag ätit kortison under en tid?
Jag är så pass att jag inte vill gå ut från huset, fast jag har semester!
Tacksam för svar.

Dina besvär är sannolikt det man kallar för atopiskt eksem eller böjveckseksem. Hos många blir det bättre under ungdomsåren, men man räknar med att 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenåldern. Det är en ärftlig komponent att huden är torrare än normalt med sänkt fettinnehåll i huden, som ger eksemet. Sen finns det försämrande faktorer som vinterkyla, torr luft, infektioner, stress, infektioner mm. Hos många vuxna med uppblossande eksembesvär i ansikte och hals, kan det vara en jästsvampsinfektion i hårbotten (Malassezia furfur) som sparkar igång eksemet. Detta kan man ta ett blodprov hos läkare för att se ifall detta är fallet hos Dig.
Vad Du så länge kan göra är att pröva från Apoteket mjällschampot Ketoson eller Fungoral 2 gånger i veckan. Tvätta först håret med "vanligt schampo", skölj ur och sen Ketoson el dyl. Låt löddret sitta kvar i håret 3-5 minuter, sen skölj ur + använd balsam (håret blir lätt risigt). Kan även göra motsvarande för ansiktet - fukta ansiktet med vatten, knugga in schampo i ansiktet och tvätta av efter nån minut. Görs 2 ggr i veckan.
Kortisontabletter har en snabb effekt mot eksemet, men på sikt finns det tyvärr bieffekter, varför detta normalt inte är en bra behandling för lång tid. Man brukar i så fall ge ljusbehandling eller ev immundämpande tabletter som Imurel, Sandimmun eller ev Methotrexate. Detta blir i så fall ett fall för en hudspecialist. Lycka till.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: