Ange ditt sökord

Annons:

Om virus, ex vårtor

Tack för tidigare svar om Skintags. Kan virus leva hur länge som helst i kroppen? Vad i imunsystemet skyddar mot virus? Är det stor skillnad mellan olika typer av virus när det gäller dessa frågor? Var kan jag läsa om virus eftersom jag förstår att det är ett omfattande område?

Svar till signaturen JE.
Som Du skriver är virologi, läran om virus, - ett jättestort område - och det finns en lång rad populärvetenskapliga böcker om virus, speciellt nu sedan HIV-viruset väckt stor uppmärksamhet och givit upphov till mycket forskning.
Virus kan leva hela livet i kroppen, exempel på detta är vattkoppsvirus som sedan man haft vattkopper lägger sig att vila i en nervrot och sedan kanske 70-80 år senare "vaknar upp" och ger bältros. Vi bildar immunitet i form av antikroppar mot många, men ej alla, virus. Har du t.ex genomgått hepatit A, epidemisk gulsot så blir du immun, dvs kroppen har bildat antikroppar och du får ej igen sjukdomen. Vid vaccination ex mot smittkoppor bildas också antikroppar som skyddar mot infektion. Det är stor skillnad mellan olika virus, hur de angriper kroppens celler och vilket immunförsvar som uppstår. Vid infektion med HIV uppstår inget effektivt immunförsvar utan viruset kan bryta ned kroppens immunförsvar som också finns i de vita blodkropparna. Mycket forskning pågår f.n. för att få fram ett vaccin mot HIV.
Ja, detta var bara mycket korta fragment om detta stora område.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 19 oktober, 2001 Publicerad: 19 oktober, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: