Ange ditt sökord

Annons:

Om katten fått ringorm.

Vår ena katt har fått ringorm! Hur stor är risken att vi människor i familjen också får det. Vi är mellan 43 och 13 år. Katten är av långhårsras och har blivit kammad dagligen av mig. Hur är symptomen om den dyker upp. Var sätter det sig oftast? Hur botar man det? Måste man desinficera hela huset? Mycket tacksam för svar.

Svar till signaturen Eva.
Svampinfektion, så kallad dermatofytinfektion är vanlig hos husdjur, speciellt hos katt, marsvin och kanin. Det är vanligt att svampinfektionen smittar till människa, hur snabbt och vilken utbredning den får beror på typen av svamp. Vid en vanlig sorts svamp hos katt som kallas microsporum canis ses ofta snabba och utbredda hudinfektioner hos människa. Symtomen visar sig som runda fjällande kliande utslag som växer i storlek och sprider sig ut från den första kontaktytan, oftast är randen av utslaget mest fjällande. Ibland kan djupare infektioner uppstå med varblåsor och djupare infiltrat. Smittan ses först på huden där direktkontakt förekommit, ofta kring hals, ansikte, överarmar. Behandlingen beror på utbredning och djup av hudförändringarna. Vid avgränsade lindriga former räcker lokal-behandling med svampdödande kräm, vid mer utbredda former måste ibland behandling ges i tablettform. Huset behöver ej desinficeras, smittan sker framför allt vid direktkontakt. Det är viktigt att katten behandlas ordentligt. Om familjemedlemmar blivit smittade så ser man alltid utslag på huden.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 17 juni, 2001 Publicerad: 17 juni, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: