Ange ditt sökord

Annons:

Omöjligt eksem

Hej!
Min mamma har haft problem med eksem på händerna ända sedan hon var ung (hon är 53 år nu). För ett par år sedan förvärrades hennes problem. I dag har hon eksem över hela kroppen. Hon har fruktansvärda problem, hon kan inte sova och hon kan bara tänka på klådan när hon är vaken. Hon blir väldigt osocial och frånvarande. Läkarna har gjort allt för henne. De trodde från början att de skulle kunna hjälpa henne men inser nu att de inte kan det. Min fråga är om ni vet om det vad som skulle kunna hjälpa henne, om ni vet av någon nu metod för hur man behandlar sånt här? Jag är otroligt orolig för min mamma, det är hemskt att se hur hon plågas. Snälla kan ni inte ge något tips på vad hon ska ta sig till?

Eksembesvär är inte en enhetlig sjukdom utan kan bero på flera olika orsaker. Har hon haft sitt eksem sedan ungdomsåren, är det säkert det man kallar för atopiskt eksem eller böjveckseksem hos barn.
Många gånger vid kroniska eksem brukar man göra en allergitest på ryggen, för att se så det inte är nåt man hela tiden utsätter huden för som kan underhålla eksemet och klådan. Ibland även ta hudprover för att utesluta andra tänkbara orsaker till klådan och hudbesvären.
Behandlingsmässigt brukar man börja med krämer (mjukgörare och kortison) och räcker detta inte lägger nog de flesta till ljusbehandling med ultraviolett ljus. Ibland kan det fungera med solariesolning, men låt Er behandlande läkare i så fall vara med i diskussionen. Skulle detta inte vara tillräckligt kommer man över på olika systembehandlingar med tabletter - dvs läkemedel med en dämpande effekt på immunsystemet som brukar vara överaktivt vid svårt eksem. Det mest använda preparaten kan vara Imurel, Sandimmun eller Methotrexate som många gånger fungerar mkt bra. Man kan även tänka sig en kraftigare variant av ljusbehandling man kallar för PUVA.
Det finns fler alternativ för mamma, så jag tycker inte hon ska behöva lida av sin klåda. Ta en diskussion med Er läkare och hör med mamma INNAN vad hon själv kan tänka sig för behandling - det finns tyvärr de patienter som är nöjda trots att "omgivningen inte mår bra" att se dem med sina besvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!