Ange ditt sökord

Annons:

Omöjligt eksem

Hej!
Min mamma har haft problem med eksem på händerna ända sedan hon var ung (hon är 53 år nu). För ett par år sedan förvärrades hennes problem. I dag har hon eksem över hela kroppen. Hon har fruktansvärda problem, hon kan inte sova och hon kan bara tänka på klådan när hon är vaken. Hon blir väldigt osocial och frånvarande. Läkarna har gjort allt för henne. De trodde från början att de skulle kunna hjälpa henne men inser nu att de inte kan det. Min fråga är om ni vet om det vad som skulle kunna hjälpa henne, om ni vet av någon nu metod för hur man behandlar sånt här? Jag är otroligt orolig för min mamma, det är hemskt att se hur hon plågas. Snälla kan ni inte ge något tips på vad hon ska ta sig till?

Eksembesvär är inte en enhetlig sjukdom utan kan bero på flera olika orsaker. Har hon haft sitt eksem sedan ungdomsåren, är det säkert det man kallar för atopiskt eksem eller böjveckseksem hos barn.
Många gånger vid kroniska eksem brukar man göra en allergitest på ryggen, för att se så det inte är nåt man hela tiden utsätter huden för som kan underhålla eksemet och klådan. Ibland även ta hudprover för att utesluta andra tänkbara orsaker till klådan och hudbesvären.
Behandlingsmässigt brukar man börja med krämer (mjukgörare och kortison) och räcker detta inte lägger nog de flesta till ljusbehandling med ultraviolett ljus. Ibland kan det fungera med solariesolning, men låt Er behandlande läkare i så fall vara med i diskussionen. Skulle detta inte vara tillräckligt kommer man över på olika systembehandlingar med tabletter - dvs läkemedel med en dämpande effekt på immunsystemet som brukar vara överaktivt vid svårt eksem. Det mest använda preparaten kan vara Imurel, Sandimmun eller Methotrexate som många gånger fungerar mkt bra. Man kan även tänka sig en kraftigare variant av ljusbehandling man kallar för PUVA.
Det finns fler alternativ för mamma, så jag tycker inte hon ska behöva lida av sin klåda. Ta en diskussion med Er läkare och hör med mamma INNAN vad hon själv kan tänka sig för behandling - det finns tyvärr de patienter som är nöjda trots att "omgivningen inte mår bra" att se dem med sina besvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: