Ange ditt sökord

Annons:

Olika svar

Jag har kollat på frågorna och sett att ni har olika uppfattningar om behandling av pustulosis palmo-plantaris. Är det ett tecken på att behandlingen av sjukdomen är så svår?

Sjukdomen är ju ett gissel och psykiskt påfrestande så man vill ju gärna ha den så botad som möjligt.

Ref. till fråga nr 4065 och till fråga nr 3967.

Det är så att PPP (pustulosis palmoplantaris) är en svårbehandlad sjukdom. Det finns egentligen inte en behandling som är rätt utan olika läkare har faktiskt litet olika uppfattning om vilken behandling som hjälper bäst och detta i sin tur beror ju på de patienter de träffar i sin vardag.
Min uppfattning är att man kan sticka hål försiktigt på färska varblåsor. Man tömmer då ut en mängd ämnen som underhåller inflammationen. Övrig behandling är stark kortisonsalva med eller utan täckande förband. Daivonex hjälper ibland. PUVA eller UVB kan hjälpa. Starka mediciner så kallade cytostatika kan ibland behöva användas vid mycket svår sjukdom. Det finns patienter som haft 1-2 perioder under hela sitt liv med PPP, dessemellan varit helt besvärsfria många år och det finns de som har så gott som ständiga svåra besvär. Sjukdomens utbredning och svårighetsgrad varierar alltså mycket kraftigt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: