Ange ditt sökord

Annons:

Olika former av psoriasis?

Hej! Jag är en tjej på 20 år som har haft psoriasis sen jag var 4. Då hade jag utslag i princip över hela kroppen.
Det blev bättre när jag växte upp men nu har det blivit ungefär likadant. Skillnaden är att jag nu har fått i ansiktet och på halsen vilket jag inte haft tidigare.
Jag använde en salva som var helt suverän och som tog bort precis alla utslag men läkaren vill inte skriva ut den längre (diprosalic) eftersom det är kortison i den. Numera får jag bara mer neutral salva vilket jag anser inte funkar alls.

Min fråga är: Jag har hört att om man får psoriasis i ansiktet så är det en helt annan form än den man får på kroppen, stämmer det?

Mvh Petra

Psoriasis i ansiktet är inte så ovanligt och förekommer hos ca 15-20% av psoriatiker, hos såväl nydebuterade som hos kroniker. Hos unga som fått sk guttat (småprickig) psoriasis efter en halsfluss är det vanligt med ansiktsengagemang. Hos äldre tycker jag själv att man ser det först när man har en "mer utbredd psoriasis på kroppen". Standardbehandlingen brukar ofta vara en svag kortisonkräm modell Hydrokortison, som kan köpas receptfritt på Apoteket.
Diprosalic är vad som kallas för en stark kortisonsalva och fungerar naturligtvis, men efter ett tag kan man få biverkningar framförallt ifall man använder den i ansiktet (även om den har effekt). Detta kan vara hudförtunning, rödblommighet, blodkärlsbritsningar, Rosacea (som en sorts finnar) mm, så jag rekommenderar Dig att ej använda den i ansiktet.
Psoriasisen i ansiktet är av samma typ som den på kroppen. Svarar man inte på en svag kortisonkräm, kan man pröva Daivonexkräm (om man tål den, kräver recept).
Diskutera med Din läkare vid oklarheter.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!