Ange ditt sökord

Annons:

Olika åsikter angående mollusker

Hej och god fortsättning. Jag jobbar på en förskola och det förs samtal ang mollusker av både föräldrar och personal, alla har olika åsikter och alla tror/vet att just dom har rätt.
Jag undrar: vad gäller;
1. smittar dom, i så fall; när: sov, överkast, bad mm.
2. behandling
3. blir dom vätskefylda?
4. vad är en mollusk?

Tack för en bra hemsida.

Hej!
Mollusk orsakas av ett virus som heter poxvirus. Karakteristiskt för detta är att det är ett "snällt" virus som inte sätter igång kroppens immunförsvar, därför blir molluskerna kvar på kroppen i 6-12 månader. Hos barn med eksemtendens ses ofta ett eksem runt om molluskerna.
De smittar, det är inte riktigt utrett hur men som de flesta hudvirus i första hand genom hudkontakt, som ju är omöjligt att undvikt på dagis. Att sova och bada tillsammans ökar sannolikt risken. Eftersom det är mycket mer ovanligt med mollusker hos vuxna, är det troligt att de flesta människor utsätts för smittan i barndomen och upparbetar ett skydd mot dem.
De blir inte vätskefyllda, utan är ganska fasta 1-3 mm ibland lite gultonade knottror.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: